2015. március 21., szombat

Levendulás keksz

A levendula csodás illatot és aromát kölcsönöz ennek a gyorsan és könnyen elkészíthető keksznek.
Hozzávalók:
-6 dkg porcukor
-1 evőkanál levendulavirág
-12 dkg vaj (puha)
-1 citromból nyert citromhéj
-18 dkg finomliszt
Elkészítés:
A cukrot összekeverjük a levendulával és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a vajat is, habosra keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet is, és puha tésztát gyúrunk belőle.
Két sütőpapír réteg között kb. 5 mm vékonyra nyújtjuk. A felső sütőpapírt leszedjük, és a tésztából kb. 7 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. A maradékot összegyúrjuk, és abból is korongokat szúrunk ki.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és 150 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt megsütjük.
A kekszeket 2 percig a tepsiben pihentetjük, majd rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni. Ebből a mennyiségből 12 db keksz lesz.

Sós karamella

Első hallásra túl extrém lehet a meglepő ízkombináció, de amint megkóstolod, megszereted a sós karamellát.
A desszert, amit először valószínűleg mindenki a Jóbarátokban látott. Monica meg volt őrülve érte, és falta, amíg látta. Mi meg fanyalogtunk a képernyő előtt, hogy milyen undorítóak az amerikaiak, hogy a hamburger után kitalálták a sós karamellát. Hallatlan! Pedig a sós karamella íze egy cseppet sem sós, a nátrium kloridtól a karamellás íz sokkal intenzívebb és finomabb lesz. Ennyi a megfejtés. A só a karamella katalizátora. Számos recept létezik, sokan tökélyre fejlesztették már. Mi megtaláltuk a legtökéletesebbet, és szívesen osztjuk meg veled.
Hozzávalók
-1 csésze zsíros, házi tejszín
-5 ek. Vaj
-2 tk. Tengeri só
-1 csésze barnacukor
-¼ csésze méz
-¼ csésze víz
Elkészítés
Olvaszd össze a vajat, a tejszín és a sót, közepes lángon serpenyőben. Tedd egy másik serpenyőbe a cukrot, a mézet és a vizet, és addig kavargasd, amíg a cukor teljesen felolvad. Amikor már sötétarany színű, vedd le a tűzről, és gyorsan dolgozd össze a tejszínes-vajas főzettel, majd hagyd még legalább 10 percig közepes lángon, hogy egybeolvadjanak az ízek. Közben folyamatosan kevergess, hogy ne maradjon levegős, buborékos. Úgy érheted el a legideálisabb karamellállagot, ha ügyesen leteszteled azt. Egy hideg vízzel teli edénybe cseppents teáskanálnyit a főzetből. Ha az golyót formál a vízben, már nyert ügyed van. Ha kész a massza, tedd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe, lapogasd el és egy éjszakára tedd hűtőbe. Mielőtt felszeleteled fél órát szobahőmérsékleten kell állnia, és csak utána jöhet az éles kés. Kis kockákat szeletelj belőle, és pakold bádogdobozkába. Ajándéknak celofánba, vagy papírba is lehet csomagolni. Egyszerűen mennyei!

2015. március 2., hétfő

Gluténmentes püspökkenyér

Tavaszváró sütikém.
Hozzávalók:
-A tésztához:
-15 dkg kókuszzsír + a formához
-15 dkg nyírfacukor
-4 db tojás
-1 teáskanál szódabikarbóna
-1 csipet só
-12,5 dkg + 2 evőkanál gluténmentes liszt
-15 dkg dióbél
-1/2 narancs lereszelt héja
-1/2 citrom lereszelt héja
-5 dkg mazsola
-5 dkg arany mazsola
-5 dkg aszalt gyümölcs ízlés szerint
-10 dkg étcsokoládé
A mázhoz:
-10 dkg étcsokoládé
-2 teáskanál kókuszzsír
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a puha kókuszzsírt a nyírfacukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és habosítsuk fel. Ezután kanalanként dolgozzuk bele a szódabikarbónával és a sóval elvegyített lisztet.
A dió 1/3-át daráljuk le, a többit aprítsuk durvára, majd mindkettőt forgassuk a tésztába. A narancs- és a citromhéjat keverjük össze a kétféle megmosott mazsolával, az aszalt gyümölcsökkel, a felaprított étcsokival és a 2 evőkanál liszttel. Végül forgassuk a keveréket a tésztába, és simítsuk kókuszzsírral kikent püspökkenyérformába.
Toljuk a 175 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre. Ezután vegyük ki, hagyjuk kissé hűlni a süteményt a formában, majd szedjük ki belőle, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz vízgőz fölött olvasszuk meg a durvára aprított étcsokoládét a kókuszzsírral együtt, és vékony sugárban csorgassuk a süti tetejére. Tegyük a hűtőbe 10-15 percre, hogy a máz megdermedjen. Felszeletelve tálaljuk.

2015. március 1., vasárnap

Szilvás -mákos csigák

A legtöbb hűtőben ott lapul egy csomag leveles tészta, hogy „vész esetében”, azaz váratlan vendégek betoppanása esetén is gyorsan össze tudjon dobni a háziasszony egy desszertet. Lehet sósan, édesen tölteni, mi most egy édes változatot ajánlunk.
Hozzávalók:
-40-50 dkg leveles tészta
- 60 dkg szilva (akár fagyasztott is)
-15 dkg darált mák
-15 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
-1 csomag vaníliás cukor
-1 csomag fahéjas cukor
Elkészítés:
A szilvát kisebb arabokra vágjuk (ha fagyasztottból készítjük, kiolvasztjuk, apróra vágjuk, a levét leöntjük), vaníliával és a fahéjas cukorral ízesítjük.
A leveles tésztát kisodorjuk, szétterítjük a tésztán a cukrozott szilvát, megszórjuk a darált cukros mákkal, a széleket visszahajtjuk, majd a hosszanti oldalánál feltekerjük.
Tekercsekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.