2015. március 21., szombat

Sós karamella

Első hallásra túl extrém lehet a meglepő ízkombináció, de amint megkóstolod, megszereted a sós karamellát.
A desszert, amit először valószínűleg mindenki a Jóbarátokban látott. Monica meg volt őrülve érte, és falta, amíg látta. Mi meg fanyalogtunk a képernyő előtt, hogy milyen undorítóak az amerikaiak, hogy a hamburger után kitalálták a sós karamellát. Hallatlan! Pedig a sós karamella íze egy cseppet sem sós, a nátrium kloridtól a karamellás íz sokkal intenzívebb és finomabb lesz. Ennyi a megfejtés. A só a karamella katalizátora. Számos recept létezik, sokan tökélyre fejlesztették már. Mi megtaláltuk a legtökéletesebbet, és szívesen osztjuk meg veled.
Hozzávalók
-1 csésze zsíros, házi tejszín
-5 ek. Vaj
-2 tk. Tengeri só
-1 csésze barnacukor
-¼ csésze méz
-¼ csésze víz
Elkészítés
Olvaszd össze a vajat, a tejszín és a sót, közepes lángon serpenyőben. Tedd egy másik serpenyőbe a cukrot, a mézet és a vizet, és addig kavargasd, amíg a cukor teljesen felolvad. Amikor már sötétarany színű, vedd le a tűzről, és gyorsan dolgozd össze a tejszínes-vajas főzettel, majd hagyd még legalább 10 percig közepes lángon, hogy egybeolvadjanak az ízek. Közben folyamatosan kevergess, hogy ne maradjon levegős, buborékos. Úgy érheted el a legideálisabb karamellállagot, ha ügyesen leteszteled azt. Egy hideg vízzel teli edénybe cseppents teáskanálnyit a főzetből. Ha az golyót formál a vízben, már nyert ügyed van. Ha kész a massza, tedd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe, lapogasd el és egy éjszakára tedd hűtőbe. Mielőtt felszeleteled fél órát szobahőmérsékleten kell állnia, és csak utána jöhet az éles kés. Kis kockákat szeletelj belőle, és pakold bádogdobozkába. Ajándéknak celofánba, vagy papírba is lehet csomagolni. Egyszerűen mennyei!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése