2015. október 26., hétfő

Csokis-mentás pite

Kevés jobb ellenszere van a szürke, barátságtalan időnek, mint a csoki, vagy még inkább a sok csoki... Mielőtt tényleg elkezd fagyni, mentsünk be a mentát a kertből-erkélyről, és dobjuk fel a szimpla csokikrémet: a forró tejszínbe belesimul a menta friss íze, ami ilyen mennyiségben nem lesz tolakodó – ha valaki ütősebben szereti, emelheti is menta megadott mennyiségét.
A hűtést követően tálalás előtt 10 percig tartsuk szobahőmérsékleten a sütit: ekkor selymesen lágy lesz a töltelék, és jobban érződik a menta enyhe aromája.
Hozzávalók: (20-22cm-es kerámiaformához)
krém:
-2 dl tejszín
-20 mentalevél
-18 dkg étcsoki
-2 dkg vaj
pitealap:
-krém
-10 dkg liszt
-1 dkg kakaó
-csipet só
-5 dkg hideg vaj
-3 dkg porcukor
-1 tojássárgája (szükség esetén plusz egy ek. hideg víz)
a díszítéshez:
-10 db mentalevél
-2 dkg étcsoki
A tejszínt felforrósítjuk, a megmosott mentaleveleket mozsárban kissé megzúzzuk, a tejszínbe keverjük, és fél órát letakarva állni hagyjuk; addig elkészítjük a pitealapot.
A lisztet, sót és a kakaót elkeverjük, belekockázzuk a vajat, aprítógépben, vagy gyorsan kézzel (ne melegedjen át nagyon a tészta) morzsásítjuk, majd összegyúrjuk a tojás sárgájával és a porcukorral.
Lisztezett munkalapon a forma méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, hogy kb. 1,5 centi pereme is legyen.
Az alját villával megszurkáljuk; míg a sütő melegszik, hűtőbe rakjuk, majd 175 fokon 12-15 percig sütjük.
A csokiból 18 dkg-nyit kockákra tördelünk, a tejszínt leszűrjük, újra felforrósítjuk, és több részletben a csokira öntjük. 5 perc után erőteljesen átkeverjük, míg fényes, egynemű krémet kapunk, közben hozzáadjuk a 2 dkg vajat is.
A kihűlt pitekosárba öntjük a csokoládékrémet, behűtjük.
A díszítéshez 2 dkg csokit mikróban közepes fokozaton felolvasztjuk (félpercenként kivesszük és megkevergetjük), a leszárított mentalevelek fonákjára kenjük (egy kis kávéskanállal tökéletesen rásimíthatjuk) és 15 percre a hűtőbe tesszük. Ezután óvatosan lehúzzuk a megdermedt csokiról a leveleket, és villámgyorsan a tortára rakjuk, mivel a kézmelegtől pillanatok alatt olvadni kezd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése