A klasszikus
sajttortát általában piros és (kék) bogyós
gyümölcsökkel (málna, szeder, áfonya, eper) szokták párosítani – a savanykás
gyümölcsökkel igazi üdítő nyári édesség lesz. Mi most – divatosan szólva –
kicsit újragondoltuk a sajttortát és ősziesítettük: ezúttal kékszilvával
párosítottuk és egy kevés darált mákkal turbóztuk fel – utóbbiból került a
kekszes alapba és a sajtkrémbe is. Sajttorta-rajongóknak kötelező kipróbálni!
Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Kekszréteg:
-85 g zabkeksz
-10 g darált mák
-35 g vaj
-10 g darált mák
-35 g vaj
Krémsajtos réteg:
-500 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia, de a német
hiperek saját márkásaival is tökéletesen működik például)
-100 g nádcukor
-1 ek. liszt
-100 g tejföl
-1 ek. darált mák (ha intenzíven mákosra szeretnénk, mehet 2-3 ek. is)
-egy kezeletlen citrom héja
-2 tojás
-100 g nádcukor
-1 ek. liszt
-100 g tejföl
-1 ek. darált mák (ha intenzíven mákosra szeretnénk, mehet 2-3 ek. is)
-egy kezeletlen citrom héja
-2 tojás
Szilvás réteg:
-kb. 250 g szilva magozva
-2 ek. nádcukor
-őrölt fahéj ízlés szerint (vagy mézeskalácsfűszer, de tonkababbal is isteni lesz)
-2-3 ek. testes vörösbor (elhagyható)
-2 lap (=4 g) zselatin
-2 ek. nádcukor
-őrölt fahéj ízlés szerint (vagy mézeskalácsfűszer, de tonkababbal is isteni lesz)
-2-3 ek. testes vörösbor (elhagyható)
-2 lap (=4 g) zselatin
A kekszes réteghez a zabkekszet
késes aprítóban vagy mozsárban morzsásra aprítjuk-törjük. A kekszmorzsához
hozzákeverjük a mákot és a vajat megolvasztva, majd elegyengetjük egy 18 cm-es
kapcsos tortaforma aljában, amelyet előzőleg méretre vágott sütőpapírral
béleltünk ki. Kanál hátával kicsit lelapogatjuk-tömörítjük a kekszes alapot,
majd 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót
egyneművé keverjük kézi habverő segítségével.
A kekszes alapot hagyjuk pár percig hűlni,
majd ráöntjük a krémsajtos masszát, és tovább sütjük a tortát 160°C-on kb. 45
percig. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, és a szélén
épphogy picit pirulni kezdett. Ekkor kivesszük a sütőből, és hagyjuk
szobahőmérsékletűre hűlni.
A szilvás réteghez a kimagozott, felezett
szilvát a nádcukorral és a fahéjjal addig főzzük, míg a szilva levet nem ereszt
és meg nem puhul - mintha egy hígabb lekvárt készítenénk. Ekkor botmixerrel
pürésítjük, majd hozzákeverjük a vörösbort. Végül belekeverjük az előzőleg
hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A szilvás zselét a torta
tetejére öntjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése