2015. április 8., szerda

Rizskoh

 A rizskoch olyan jó kis békebeli, nem csak édességnek megy el, de egy tartalmasabb leves után simán főételnek is. Nem egy villámkaja, de a tényleges munka nem túl sok vele. 
Hozzávalók, egy óriási adaghoz:
-25 dkg rizs
-1 liter tej
-2 dl víz
-10 dkg cukor
-12-15 dkg mazsola
-2 citrom héja
-1 ek. vaníliás cukor
-4 tojás, kettéválasztva
-5 dkg vaj
Elkészítés:
A rizst, a cukrot, a mazsolát, a citromhéjat és a vaníliát egy nagy, masszív aljú lábosba tettem, hozzáöntöttem a tejet és a vizet. Kis lángon, lefedve addig főztem, amíg az összes folyadékot fel nem szívta. Mivel nem tanácsos nagyon kevergetni, hogy a rizs ne málljon szét, néha elzártam alatta, aztán újra alágyújtottam, és csak nagyon ritkán forgattam át, óvatosan. Így nagyjából egy óra volt, mire puha lett, és beitta az összes levet.
Amikor ez megvolt, félretettem hűlni. Langyosra kell hűteni, hogy ne főzze meg a tojásokat, amikor belekeverjük.
A tojásokat szétválasztottam, és a sárgákat elkevertem a megolvasztott, de már nem forró vajjal.
A fehérjékből kemény habot vertem.
A langyos rizshez kevertem a tojássárgás masszát, szépen egyenletesre.
Hozzáforgattam a kemény fehérjehab harmadát, elkevertem, kívülről befele, alulról felfele. Amikor ezzel fellazítottam, még mindig óvatosan hozzáadtam a maradék fehérjehabot, és azzal is elkevertem, ugyanúgy.
Az egészet vajazott, lisztezett formába öntöttem, de még így is érdemes sütőpapírt szabni alá, mert hajlamos leragadni.
180 fokon egy órát sült, alsó felsőn, nem légkeverésen. Ha nagyon pirulna, rá kell dobni lazán egy alufóliát, nekem nem volt erre szükség. Amikor megsült, várjanak vele még egy kicsit szeletelés előtt, hogy zömülhessen, így nem fog szétesni.
Enni lehet magában, porcukorral megszórva, (rummal elkevert) baracklekvárral, csokiöntettel, málnaszörppel, akárhogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése