2015. február 3., kedd

Svájci csörögefánk

A lapos és ropogós csörögefánk nem csak nálunk kedvelt farsangi finomság.
A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk.
Hozzávalók,kb. 16 darab csörögéhez:
- 5 friss tojás
- 5 dkg cukor,
- 1 csipet só
-50 dkg liszt
-6 dkg olvasztott vaj
-1 késhegynyi sütőpor
-1 narancs reszelt héja
-1 citrom reszelt héja
a sütéshez:
-5 dl étolaj
a tetejére:
-2-3 evőkanál porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).
A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk. Szobahőmérsékleten letakarva legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is) pihentetjük.
A tésztából kis golyókat formázunk, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen.
Meleg (de nem forró) olajban a lepénykék mindkét felét megsütjük, lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése