A lapos és ropogós csörögefánk nem csak nálunk kedvelt farsangi finomság.
A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy
méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk.
Hozzávalók,kb. 16 darab csörögéhez:
- 5 friss
tojás
- 5 dkg cukor,
- 1 csipet só
-50 dkg liszt
-6 dkg
olvasztott vaj
-1 késhegynyi
sütőpor
-1 narancs
reszelt héja
-1 citrom
reszelt héja
a sütéshez:
-5 dl étolaj
a tetejére:
-2-3 evőkanál
porcukor
-1 csomag
vaníliás cukor
Elkészítés:
Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).
Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).
A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert
tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a
narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.
Szobahőmérsékleten letakarva legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is)
pihentetjük.
A tésztából kis golyókat formázunk, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan
vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen.
Meleg (de nem forró) olajban a lepénykék mindkét felét megsütjük,
lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése