2015. január 30., péntek

Tojáslikőrös meggytorta

Pénteki hangulatban vagyok...és bűnözök picit :)
Hozzávalók:
A tésztához:
-4 tojás
-10 dkg kristálycukor
-só
-10 dkg finomliszt
-2-3 dkg étkezési keményítő
-1 teáskanál sütőpor
-1-2 dkg kakaópor
A meggyes krémhez:
-3 dkg kristálycukor
-1 üveg (720 ml) meggybefőtt
-1 csomag vanília ízű pudingpor
A tojáslikőrös krémhez:
-16 g színtelen zselatin
-20 dkg margarin
-1,5 dl tojáslikőr
-5 dkg kristálycukor
-3,5 dl tejszín
A torta bevonásához:
-6 g színtelen zselatin
-4 dl tejszín
-2 dkg kristálycukor
-1,5 dl tojáslikőr
-2 csomag habfixáló
A díszítéshez:
-kakaópor
-csokoládéforgács (vagy tortadara)
Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a kristálycukrot és csipetnyi sót. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd rászitáljuk a keményítővel, a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet. 
A tésztát az alján sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 Celsius-fokon 25-30 percig sütjük.
A kimagozott meggybefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A tortaforma karimáját kissé meglazítjuk és a piskótát a formában hűlni hagyjuk.
 
A meggyes krémhez a pudingport kb. 5 evőkanál meggylében a cukorral elkeverjük. A megmaradt meggylevet 1 dl vízzel felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kevergetve kb. 1 percig főzzük, majd beleforgatjuk a meggyet.
 
A tortalapokat keresztben félbevágjuk. Az alsó lapra úgy halmozzuk rá a meggyes krémet, hogy közben kb. 1 cm szabadon maradjon. Köréje karimát pattintunk.
A tojáslikőrös krémhez beáztatjuk a zselatint. A margarint a tojáslikőrrel és a cukorral simára kikeverjük. A feloldott zselatint kevés krémmel elvegyítjük, majd a megmaradt krémhez adjuk. A tejszínt felverjük kemény habbá, és a krémbe forgatjuk. A krém negyedét a meggyrétegre simítjuk.
 
A másik tortalappal befedjük, és megkenjük a megmaradt krémmel. Körülbelül 3 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
 
A torta bevonásához a zselatint beáztatjuk, félretesszük. A tejszínt kemény habbá felverjük, közben beleszórjuk a habfixálót és a cukrot. A karima eltávolítása után a torta oldalát bevonjuk habbal, a maradékot pedig nyomózsákba töltjük, és a torta szélére körben peremet nyomunk. A feloldott zselatint a tojáslikőrrel összekeverjük, és a tortára öntjük. A tortát kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
 
A megmaradt tejszínhabból a torta tetejére habokat nyomunk. Végül a torta oldalát kakaóporral meghintjük, és a tetejét kidíszítjük a csokoládéforgácsokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése