2014. december 7., vasárnap

Lekváros linzer


Advent második vasárnapja van. Közeledik a karácsony. Érdemes már ilyenkor kitalálni, milyen adventi sütik kerüljenek az asztalra. Íme, néhány kedvcsináló recept!
Hozzávalók:
-15 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
-25 dkg finomliszt
- fél citrom reszelt héja
10-12 dkg ribizli- vagy málnalekvár
- 1-1 kisebb és nagyobb, szív alakú kiszúró forma

- A szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű, lágy margarint keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel 5 percig, habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd 2 perc múlva a tojássárgáját, és még fél percig keverjük.

Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt citromhéjat, és sima tésztává keverjük. (Egy kicsit lágy, ragacsos tésztát kapunk ne ijedjünk meg! Liszttel megszórt munkalapon cipót formálunk- belőle, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. 
A sütőt 200 fokra (hőlégkeverésnél 180 fokra) előmelegítjük. 2 sütőlapot sütőpapírral kibélelünk.A tésztát pihentetés után liszttel hintett munkalapon 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. A nagyobbik formával páros számú csillagokat (kb. 50 db-ot) szúrunk ki belőle, és a 2 tepsire rakosgatjuk őket. A kisebb csillagformával kiszúrjuk tésztacsillagok felének a közepét (a tésztadarabkákat ismét összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk, vagy apró korongokként harmadik tepsibe tesszük őket és megsütjük). Természetesen, fenyőfa- vagy virágformát is készíthetünk belőle.A tepsiket egymás után betesszük a forró sütőbe, és 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni őket, majd a teljes csillagok közepére fél-fél kiskanál lekvárt pöttyintünk-kenünk, és óvatosan a tetejükre illesztjük-nyomkodjuk a lyukasakat.Vigyázat , frissen törékeny a tészta, ezért jól záródó dobozban érdemes 2-3 napig érlelni-puhítani. Tálaláskor a tetejüket megszórjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése