2014. november 29., szombat

Mézeskalács

A méz ízével és állagával is hozzájárul a süteményeink, desszertjeink teljességéhez. A mézes desszerteknek sokféle válfaja létezik. Egyrészt különböző pohárdesszertek édesítéséhez és fűszerezéséhez használhatjuk a mézet, készíthetünk vele süteményeket, és sokféle keksznek is alapanyagává válhat. Klasszikus a karácsonyi asztalon a mézes krémes, amelynek rengeteg verziója ismert.
Mézzel a cukor is kiváltható, bár itt az anyaghányadok módosulása miatt nagy gyakorlatra van szükség, ha elsőre ugyanazt az állagot szeretnénk elérni. Legegyszerűbb a kevert tésztás sütemények illetve a pohárkrémek módosítása, elkészítése.
A mézzel készíthető aprósütemények köre is igen széles. A klasszikus mézeskalácstól egészen a puszedliig számtalan aprósüteményben fedezhetjük fel a mézet, illetve mi magunk is kikísérletezhetjük a cukor helyett mézzel édesített sütemények egész hadseregét.
Hozzávalók:
-9 evőkanál kristálycukor
-2 egész tojás + 2 tojás sárgája
-1 mokkáskanál fahéj
-7 dkg zsír
-7 dkg vaj
-2 kanál tejföl
-9 evőkanál méz
-fél evőkanál szódabikarbóna
-60 dkg liszt
Elkészítés:
A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarom. A szódabikarbónát a mézzel felforralom, majd a masszához öntöm, és belerakom a lisztet, összedolgozom. Pár órára hűtőbe teszem, akkor könnyebb vele dolgozni, de volt már, hogy idő hiányában azonnal nyújtottam és sütöttem.
Nagyon pici lisztet szoktam szórni a nyújtódeszkára, mielőtt kinyújtom, nem igényli a tészta, de én parás vagyok, tehát lisztezek. Félujjnyira nyújtom, kiszaggatom.
Előmelegített sütőben, kb. 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütöm, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha.
Különféle alakzatokat szoktunk kiszaggatni, amit pedig a fenyőfára szeretnénk tenni, abba hurkapálcikával szúrunk egy lyukat, hogy később át tudjuk rajta fűzni a cérnát. Díszítéshez 1 tojásfehérjét szoktam elkeverni annyi porcukorral, hogy folyós, szép fehér masszát kapjak. Pár óra alatt megszárad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése