2014. december 21., vasárnap

Forraltbor receptek

Advent ideje van, beindult a forralt bor szezonja. Nem csak a vásárban, otthon is jól esik tőle átmelegedni. És még a desszertet is megízesíthetjük vele.
A tél magával hozza a meleg iránti vágyunkat, amit nem csak ruhákkal, fűtött lakással próbálunk elérni, hanem néha belülről is szeretnénk megmelengetni magunkat. Erre a legalkalmasabb egy bögrényi fűszeres forralt bor.
A forralt bor leggyakoribb folyékony alkatrésze a bor. Ez lehet száraz, édes, fehér vagy vörös. Minőségi borból is készíthető, de a forralt bor csodája, hogy a gyengébb lőrékből is iható dolog állítható elő, egy kevés fűszerrel és némi édesítéssel. A bor mellett ciderből (cidre, almasör vagy almabor), illetve sörből is készíthető melengető fűszeres ital. Lehet gyümölcslével vagy teával lazítani. Sőt az alkoholmentes forralt „borhoz” a fekete tea vagy az alma- és a ribizlilé alap is megfelelő.

Nagyon praktikus ital, mert előre elkészíthető, és a vendégek érkezésekor csak egy kis melegítésre van szükség. Jellemző fűszerei: fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom, narancs, szerecsendió, kardamom. Édesíteni lehet mézzel, cukorral. Lehet gazdagítani gyümölcsökkel, aromákkal.
A forralt borhoz jó kísérő a karácsonyi sütemények legjava, hiszen ezek kellően tartalmasak és szárazak a bor felszívásához. De akár kuglófot és egyéb süteményt is készíthetünk forralt borral.

Forralt bor:
Hozzávalók:-1 liter bor
-1 liter víz
- fél maroknyi fahéj + szegfűszeg + őröletlen bors keveréke
- 5 evőkanál cukor
- kevés citromlé
Elkészítés:
1 hideg vízbe szórjuk a fűszerkeveréket és a cukrot, felforraljuk, hogy a víz fele elpárologjon és kijöjjön a fűszerek íze. Ezután beleöntjük a bort és hagyjuk még egyet rottyanni. Kevés citromlével ízesítjük.
A teához hasonlóan hidegen is nagyon finom, de mielőtt eltesszük (pl. reggelire), vegyük ki belőle a fűszereket.
Forralt bor egyszerűen:
Hozzávalók:
-7,5 dl vörösbor
- 3 dl víz
 6-7 evőkanál cukor
- 6 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
-4 szelet citromkarika
Elkészítés:
A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.
Glögg:
Hozzávalók:-7 dl vörösbor
- 5 dl brandy vagy vodka
- 10 darab kardamom mag
- 1 rúd fahéj
- fél narancs héja
- 15 dkg cukor
-5 darab szegfűszeg
- fél csésze mazsola
- fél csésze mandula
- 5 darab aszalt füge
Elkészítés:
A hozzávalókat összeöntjük, és nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk - nem szabad forralni! Még alkoholosabb lesz, ha adunk hozzá fél liter portóit is, de ne feledjük, a glögg erősebb, mint a normál forralt bor!
Glühwein:
Hozzávalók:
-7 dl vörösbor
- 2 rúd fahéj
- 16 darab szegfűszeg
- 2 evőkanál méz (vagy fél csésze cukor)
- 1 pohár víz
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 darab narancs
Elkészítés:
A narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A mézet és a fűszereket összeforraljuk a vízzel, hozzáadjuk a narancsszeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb. 1 órát pihentetjük. Tálalás előtt ismét felmelegítjük. Brandyvel lehet gazdagítani.

Forralt boros kuglóf
Hozzávalók:
a tésztához: 10 evőkanál forralt bor (vagy 18 evőkanál vörösbor
- 1 teáskanál citromhéj
- 2 evőkanál forraltbor fűszerkeverék)
-22 dkg finomliszt
-fél csomag sütőpor
-2 tojás
- 10 dkg porcukor
-25 dkg   vaj  vagy margarin
- 10 dkg kristálycukor
- só
a csokoládémázhoz:
-10 dkg csokoládé
-3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához felmelegítjük a forralt bort (vagy a vörösbort a reszelt citromhéjjal, a forraltbor fűszerkeverékkel) 2 evőkanál kristálycukorral.
A lisztet összekeverjük egy tálban a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét félig felverjük pici sóval, majd apránként hozzákanalazzuk a porcukrot (közben nem hagyjuk abba a hab verését!), és kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a tojássárgájával és a megmaradt kristálycukorral, hozzáöntjük a fűszeres bort, hozzákanalazzuk a lisztet, végül apránként hozzákeverjük a kemény habot is, hogy ne törjön.
Az egész masszát kikent, liszttel beszórt, 22 cm átmérőjű kuglófformába öntjük, és előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
A csokoládémázhoz a csokoládét gőzfürdőben felmelegítjük, hozzáadjuk az étolajat, és amikor langyosra hűlt, leöntjük vele a kuglófot. Amikor a máz megdermedt, szeleteljük.

Forralt boros szelet:
Hozzávalók:

-25 dkg   vaj vagy margarin
-22 dkg porcukor
- 25 dkg lisz
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,25 dl vörösbor
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
; a mázhoz:- 5 evőkanál vörösbor
- 1 csipet mézeskalács fűszer
- 25 dkg porcukor
-10 dkg kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tojásokat, a reszelt csokival, a sütőporral átszitált liszttel, a borral, a mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverjük, végül hozzákeverjük a cukorral habosított vajat. Sütőlapra kenjük vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a hozzávalókat kikeverjük, majd a kihűlt süteményre kenjük, és megszórjuk a kandírozott gyümölccsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése