Advent ideje van,
beindult a forralt bor szezonja. Nem csak a vásárban, otthon is jól esik tőle
átmelegedni. És még a desszertet is megízesíthetjük vele.
A tél magával hozza a meleg iránti vágyunkat, amit nem csak ruhákkal,
fűtött lakással próbálunk elérni, hanem néha belülről is szeretnénk
megmelengetni magunkat. Erre a legalkalmasabb egy bögrényi fűszeres forralt
bor.
A forralt bor leggyakoribb
folyékony alkatrésze a bor. Ez lehet száraz, édes, fehér vagy vörös. Minőségi
borból is készíthető, de a forralt bor csodája, hogy a gyengébb lőrékből is
iható dolog állítható elő, egy kevés fűszerrel és némi édesítéssel. A bor
mellett ciderből (cidre, almasör vagy almabor), illetve sörből is készíthető
melengető fűszeres ital. Lehet gyümölcslével vagy teával lazítani. Sőt az
alkoholmentes forralt „borhoz” a fekete tea vagy az alma- és a ribizlilé alap
is megfelelő.
Nagyon praktikus
ital, mert előre elkészíthető, és a vendégek érkezésekor csak egy kis
melegítésre van szükség. Jellemző fűszerei: fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom,
narancs, szerecsendió, kardamom. Édesíteni lehet mézzel, cukorral. Lehet
gazdagítani gyümölcsökkel, aromákkal.
A forralt borhoz jó
kísérő a karácsonyi sütemények legjava, hiszen ezek kellően tartalmasak és
szárazak a bor felszívásához. De akár kuglófot és egyéb süteményt is
készíthetünk forralt borral.
Forralt bor:
Hozzávalók:-1 liter bor
Hozzávalók:-1 liter bor
-1 liter víz
- fél maroknyi fahéj + szegfűszeg + őröletlen bors
keveréke
- 5 evőkanál cukor
- kevés citromlé
Elkészítés:
1 hideg vízbe szórjuk a
fűszerkeveréket és a cukrot, felforraljuk, hogy a víz fele elpárologjon és
kijöjjön a fűszerek íze. Ezután beleöntjük a bort és hagyjuk még egyet
rottyanni. Kevés citromlével ízesítjük.
A teához hasonlóan hidegen is nagyon finom, de mielőtt
eltesszük (pl. reggelire), vegyük ki belőle a fűszereket.
Forralt bor egyszerűen:
Hozzávalók:
Hozzávalók:
-7,5 dl vörösbor
- 3 dl víz
6-7 evőkanál cukor
- 6 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
-4 szelet citromkarika
Elkészítés:
A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel.
Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.
Glögg:
Hozzávalók:-7 dl vörösbor
Hozzávalók:-7 dl vörösbor
- 5 dl brandy vagy
vodka
- 10 darab kardamom
mag
- 1 rúd fahéj
- fél narancs héja
- 15 dkg cukor
-5 darab szegfűszeg
- fél csésze
mazsola
- fél csésze mandula
- 5 darab aszalt
füge
Elkészítés:
A
hozzávalókat összeöntjük, és nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig
rotyogtatjuk - nem szabad forralni! Még alkoholosabb lesz, ha adunk hozzá fél
liter portóit is, de ne feledjük, a glögg erősebb, mint a normál forralt bor!
Glühwein:
Hozzávalók:
-7 dl vörösbor
- 2 rúd fahéj
- 16 darab
szegfűszeg
- 2 evőkanál méz
(vagy fél csésze cukor)
- 1 pohár víz
- 1 teáskanál
mézeskalács fűszerkeverék
- 1 darab narancs
Elkészítés:
A narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A mézet és a
fűszereket összeforraljuk a vízzel, hozzáadjuk a narancsszeleteket, felöntjük a
borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges
édesítjük. Kb. 1 órát pihentetjük. Tálalás előtt ismét felmelegítjük. Brandyvel
lehet gazdagítani.
Forralt boros kuglóf
Hozzávalók:
a tésztához: 10 evőkanál
forralt bor (vagy 18 evőkanál vörösbor
- 1 teáskanál
citromhéj
- 2 evőkanál
forraltbor fűszerkeverék)
-22 dkg finomliszt
-fél csomag sütőpor
-2 tojás
- 10 dkg porcukor
-25 dkg
vaj vagy margarin
- 10 dkg
kristálycukor
- só
a csokoládémázhoz:
-10 dkg csokoládé
-3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához felmelegítjük a forralt bort (vagy a vörösbort a reszelt citromhéjjal, a forraltbor fűszerkeverékkel) 2 evőkanál kristálycukorral.
A lisztet összekeverjük egy tálban a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk.
A tésztához felmelegítjük a forralt bort (vagy a vörösbort a reszelt citromhéjjal, a forraltbor fűszerkeverékkel) 2 evőkanál kristálycukorral.
A lisztet összekeverjük egy tálban a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét félig
felverjük pici sóval, majd apránként hozzákanalazzuk a porcukrot (közben nem
hagyjuk abba a hab verését!), és kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük
a tojássárgájával és a megmaradt kristálycukorral, hozzáöntjük a fűszeres bort,
hozzákanalazzuk a lisztet, végül apránként hozzákeverjük a kemény habot is,
hogy ne törjön.
Az egész masszát
kikent, liszttel beszórt, 22 cm átmérőjű kuglófformába öntjük, és előmelegített
sütőben 50 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
A csokoládémázhoz
a csokoládét gőzfürdőben felmelegítjük, hozzáadjuk az étolajat, és amikor
langyosra hűlt, leöntjük vele a kuglófot. Amikor a máz megdermedt, szeleteljük.
Forralt boros szelet:
Hozzávalók:
-25 dkg vaj vagy margarin
-22 dkg porcukor
- 25 dkg lisz
- 4 tojás
- 1 csomag
vaníliás cukor
- 1 csomag
sütőpor
- 15 dkg
étcsokoládé
- 1,25 dl
vörösbor
- 1 mokkáskanál
mézeskalács fűszerkeverék
; a mázhoz:- 5
evőkanál vörösbor
- 1 csipet
mézeskalács fűszer
- 25 dkg
porcukor
-10 dkg
kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tojásokat, a reszelt csokival, a sütőporral átszitált liszttel, a borral, a mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverjük, végül hozzákeverjük a cukorral habosított vajat. Sütőlapra kenjük vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tojásokat, a reszelt csokival, a sütőporral átszitált liszttel, a borral, a mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverjük, végül hozzákeverjük a cukorral habosított vajat. Sütőlapra kenjük vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a
hozzávalókat kikeverjük, majd a kihűlt süteményre kenjük, és megszórjuk a
kandírozott gyümölccsel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése