2014. november 28., péntek

Kürtőskalács

Egy kis nosztalgia... :)
Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-3 dkg élesztő
-2,5 dl langyos tej
-6 dkg cukor
-6 dkg olvasztott vaj
-2 tojás
-1 kávéskanál só
Ízesítés ízlés szerint:
fahéjas cukor, vaníliás cukor, darált dió,kókuszreszelék, darált mogyoró, stb.
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk. 
A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát, cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 30 percig duplájára dagasztjuk.
A tésztát lisztezett munkalapon kinyútjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütő fát bevajazzuk, majd a csíkot feltekerjük a fára. 
Egy tálcára kristálycukrot szórunk, melyben meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Faszén fölött lassan forgatva kb. 10-15 percig sütjük, akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése