2014. november 6., csütörtök

Egyszerű lúdláb

A lúdlábtorta legkönnyebb, leghabosabb verzióját készítettük el vaj és egyéb nehezítő tényezők nélkül úgy, hogy csak a három legfontosabb íz domináljon: a csokoládé, a kakaó és a meggy. Így készül az egyik legegyszerűbb torta.
Nagyon fontos, hogy igazán jó minőségű csokoládéval dolgozzunk, mivel ez az íz dominál az egész süteményben, így egyből kiütközik a különbség csokoládé és csokoládé között. Persze nem azt javasoljuk, hogy a legdrágább kézműves/dűlőszelektált/egyedi pörkölésből készült/háztáji csokoládét olvasszák be tortának, hiszen ezeknek nem itt van a helyük, hanem a főző-, sütő- vagy bevonócsokoládék helyett egy jól bejáratott márkát, jó ízű terméket válasszanak, mert ezen tényleg nem érdemes spórolni.Ét- és tejcsokoládé 1-1 arányú keverékét használtuk, így a tejcsokoládé miatt nem szükséges plusz cukorral édesíteni a krémet. Aki nagyon édesszájú, az készítse csak tejcsokoládéból, ez esetben csökkentsék a tejszín mennyiségét (mínusz 10-15%), különben nem áll meg a krém.Egy tökéletes világban mindenki saját meggybefőttet tenne bele, de ha ez nincs így, ne búsuljon, egész jókat lehet venni a közértekben. Csak ne felejtsék el lecsekkolni az összetevők listáját, és ha nem szimpatikus, otthagyni – azzal már kicsit közelebb kerülünk a tökéletes világhoz.

Alapanyagok (12 szelethez)
a kakaós piskótához:
  • 3 tojás, szétválasztva
  • 60 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 75 g cukor
a krémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 125 g tejcsokoládé
  • 125 g étcsokoládé
továbbá:
  • 200 g meggybefőtt (plusz a levéből 4 ek)
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
A piskótához a tojássárgáját világosra habosítom, a lisztet átszitálom a kakaóporral. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verek, óvatosan hozzáforgatom a sárgáját, majd végül a szárazanyagokat.
180 fokra előmelegített sütőben, papírral bélelt 24 centis tortaformában 10-12 percig sütöm. Amíg még forró, meglocsolom a meggybefőtt levével, így szépen magába szívja.
A krémhez a csokoládékat apróra tördelem, és gőz felett megolvasztom. Eközben a tejszínt habbá verem. Amikor a csokoládé megolvadt, a tejszín 1/3-át gyorsan, de alaposan hozzáforgatom. Fontos, hogy a tejszín kerüljön a csokoládéba, és ne fordítva, különben a hideg tejszínnel érintkezve túl hamar megköt, és kis csokoládédarabok lesznek a krémben. Mint a sztracsatella fagyi.
Ezután szintén gyors mozdulatokkal hozzáadom a maradék tejszínt, és egynemű habbá keverem. 
A piskótát megszórom a meggyel, befedem a krémmel, majd 3-4 órára hűtőbe teszem.
A bevonóhoz a tejszínt felforrósítom, ráöntöm a darabokra tördelt csokoládéra, és simára keverem. Ráöntöm a formából kivágott tortára, egyenletesen elkenem. Fél óra hűtés után már szeletelhető is.
És örülünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése