2014. november 19., szerda

Datolyás-diós piskóta

Már-már légiesen könnyű desszert, csodás karamell öntettel.
Hozzvalók:
-250 g aszalt datolya
- 240 ml víz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 100 g vaj
- 1 csésze barna cukor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 csésze liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 3/4 csésze apróra vágott dió
a karamell öntethez:
-300 ml tejszín
- 1 és 1/4 csésze barna cukor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 60 g vaj
 a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt
Elkészítés:
A datolyát a vízzel egy kisebb lábasban feltesszük főni, amikor felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát is, majd a tűzről levéve kihűtjük.
Közben elektromos habverővel összekeverjük a tejszínt, a cukrot és vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a datolyát, a két tojást, és tovább mixeljük. Végül hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és az enyhén pirított diót is.
A tésztát a kivajazott-lisztezett tepsibe tesszük és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróba).
Az öntethez egy serpenyőben közepes lángon valamennyi összetevőt felforrósítjuk és folyamatosan kevergetve (kb. 5 perc) felforraljuk. Mérsékeljük alatta a tüzet és további öt percig főzzük. A karamellás öntetet a kész, szeletekre vágott süteményre locsoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése