Már-már légiesen könnyű desszert, csodás karamell öntettel.
Hozzvalók:
-250 g aszalt
datolya
- 240 ml víz
- 1 teáskanál
szódabikarbóna
- 100 g vaj
- 1 csésze barna
cukor
- 2 teáskanál
vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 csésze liszt
- 2 teáskanál
sütőpor
- 3/4 csésze apróra
vágott dió
a karamell
öntethez:
-300 ml tejszín
- 1 és 1/4 csésze
barna cukor
- 2 teáskanál
vaníliás cukor
- 60 g vaj
a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt
Elkészítés:
A datolyát a vízzel egy kisebb lábasban feltesszük főni, amikor felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát is, majd a tűzről levéve kihűtjük.
A datolyát a vízzel egy kisebb lábasban feltesszük főni, amikor felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát is, majd a tűzről levéve kihűtjük.
Közben elektromos
habverővel összekeverjük a tejszínt, a cukrot és vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a
datolyát, a két tojást, és tovább mixeljük. Végül hozzáadjuk a sütőporos
lisztet, és az enyhén pirított diót is.
A tésztát a
kivajazott-lisztezett tepsibe tesszük és az előmelegített sütőben kb. 25-30
perc alatt megsütjük (tűpróba).
Az öntethez egy serpenyőben közepes lángon valamennyi összetevőt felforrósítjuk és folyamatosan kevergetve (kb. 5 perc) felforraljuk. Mérsékeljük alatta a tüzet és további öt percig főzzük. A karamellás öntetet a kész, szeletekre vágott süteményre locsoljuk.
Az öntethez egy serpenyőben közepes lángon valamennyi összetevőt felforrósítjuk és folyamatosan kevergetve (kb. 5 perc) felforraljuk. Mérsékeljük alatta a tüzet és további öt percig főzzük. A karamellás öntetet a kész, szeletekre vágott süteményre locsoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése