2014. október 20., hétfő

Csipkebogyó lekvár

Köztudott, hogy a csipkebogyó C-vitamin tartalomban verhetetlen.
A C-vitamin kívül tartalmaz B- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat, alma- és citromsavat, pektint, cukrot is. Gyógyhatása már több ezer éve közismert. Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.Csipkebogyó gyűjtésre fel! Most a lekvárom történetét és receptjét osztom meg Veletek !
Hozzávalók:
-kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:

-80 dkg csipkebogyó (nem túl érett)

-80 dkg zselécukor

-1 citrom leve

-4 dkg frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:
A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. 
Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 percig puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tároljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése