2014. október 18., szombat

Bögrés szilvás-szőlős pite

Egy roppant egyszerű bögrés pitét ajánlok most neked. A bögrés sütiket a férfiember is könnyen elkészítheti, hisz elég egy bögre, na meg persze a sütéshez valók, és már munkához is láthat. 
Igazi őszi süti ez szilvával és szőlővel. Az ősz is csoda finom gyümölcsöket tartogat nekünk. A szilva antioxidánsokban gazdag, kiváló A-, B1-, B2- és C-vitamin forrás.
Elősegíti a vas felszívódását, bővelkedik rostokban, kalciumban, káliumban és foszforban. A szőlőt pedig már maga Noé is nagy becsben tartotta. Állítólag külön őrzőt rendelt mellé a bárkában. Bár lehet, hogy ő csak a levéért aggódott?
A szőlő amúgy kiválóan ontja a szomjat, segíti az emésztést. Ha tehetjük, és ehetjük, fogyasszunk minél több szilvát és szőlőt. Cukorbetegek és diétázók számára azonban egyik sem javasolt.
Hozzávalók:
-2,5 bögre liszt (1 bögre 2,5 dl)
-½ csomag sütőpor
-1 csipet só
-1/2 bögre barnacukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 bögre natúr joghurt
-1 bögre olvasztott vajas margarin
-2 tojás
-½ citrom reszelt héja
-1 evőkanál muffin fűszerkeverék
-8-10 szem szilva (president fajta)
-8 szem fehér szőlő
-5 szem piros szőlő
-margarin és liszt a forma kikenéséhez


Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a muffin fűszerkeveréket, valamint a sót. Belekeverjük a joghurtot, az olvasztott vajas margarint és a tojást.Belereszeljük a citromhéjat. Kézi mixer segítségével alaposan összedolgozzuk a masszát.Egy cakkos piteformát margarinnal kikenünk, liszttel megszórjuk, majd a masszát a formába simítjuk.A szilvát és a szőlőt megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. A szilvát kimagozzuk, felszeleteljük. A tészta tetejét a gyümölcsökkel szépen kirakjuk. A szilva szeleteket és a szőlőt picit a tésztába nyomkodjuk. Ha a szőlő nagy szemű és kemény magja van, vágjunk ketté minden egyes szőlőszemet, és a magot szedjük ki belőle. Kár lenne, ha a fogorvosnál végződne a bögrés szőlős-szilvás pite falatozása!A sütőt előmelegítjük. 180 fokon kb. 30 perc alatt sül meg ez a fantasztikus pite. Várjunk picit, amíg hűl, csak aztán szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése