2015. június 7., vasárnap

Jégkrém házilag

Hangolódunk, hangolódunk. Lassan, de biztosan felkészülünk a nyárra a konyhában is. A sütik  is gyümölcsösebbek és könnyedebbek már, és végre jönnek a házi jégkrémek és fagyik  is. Kezdésként nagyon egyszerű, villámgyorsan összeállítható jeges édességeket hoztunk. 
Epres jégkrém
Hozzávalók:
-fél bögre + 1 bögre (a cukorsziruphoz) víz
-150 g megtisztított eper
-100 g mascarpone
Elkészítés
Készítsük el a cukorszirupot. Forraljunk fel fél bögre cukrot és 1 bögre vizet, amíg a cukor feloldódik, majd hagyjuk kihűlni. Ez több lesz, mint amire szükségünk van – a többi szirupot tegyük a hűtőbe a következő jégkrémek készítéséig. Tisztítsuk meg az epreket, tegyük serpenyőbe, fedjük le és 6-10 percig főzzük, amíg megpuhulnak, majd hűtsük ki. Miután kihűlt, a puha epreket, a levüket és 140 ml cukorszirupot összeturmixolunk sima pürévé. Félretesszük. Keverjük össze a mascarponét és 40 ml cukorszirupot egy másik tálban simára.
Ahhoz, hogy a kívánt átlós formát elérjük, kanalazzunk a mascarponés keverékből egy-egy evőkanállal mindegyik jégkrémformának a sarkába átlósan, és tegyük be a fagyasztóba. Miután a mascarponekrém lefagyott, öntsük az epres keveréket is a formákba, helyezzük be a pálcikákat és fagyasszuk egy éjszakán át.
1 bögre = 250 ml


Frissítő jégnyalóka kókusztejjel
Hozzávalók 4 db pálcikás formához:
-4 dl kókusztej
-1 ek. porcukor
Elkészítés
Keverjük össze a porcukrot és a kókusztejet, majd öntsük formákba és tegyük a fagyasztóba 4 órára.
Őszibarackos-mézes jégkrém:
Hozzávalók 4 pálcikás jégkrémhez:
-2-3 ek. víz
-4 ek. juharszirup vagy méz
-1-2 ek. mascarpone
-4 nagy meghámozott és szeletekre vágott nektarin vagy őszibarack
Elkészítés
A szeletekre vágott őszibarackot vagy nektarint egy serpenyőbe tesszük a vízzel együtt, lefedjük egy fedővel és kis lángon 10 percig főzzük, amíg megpuhul. Időnként megkeverjük. Összeturmixoljuk sima pürévé. Adjuk hozzá a juharszirupot vagy a mézet, a mascarponét és jól keverjük össze. Hűtsük le szobahőmérsékletűre, és öntsük formákba. Tegyünk minden formába egy-egy pálcikát és helyezzük 4-5 órára a fagyasztóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése