A híres
osztrák édesség, a Mozart-golyó (Mozartkugel) receptjét 1890-ben alkotta meg
Paul Fürst salzburgi cukrász. Bár azóta számtalan cég gyártja már a jellegzetes
bonbont, mind a mai napig a Fürst cukrászdában kézzel készült Mozart-golyók
nevezhetők csak eredeti salzburgi Mozart-golyónak (Original Salzburger
Mozartkugeln).
A házi
változat elkészítéséhez ezért az eredeti Mozart-golyót készítő Fürst cukrászda
honlapjáról lestük el a
kézi előállítás folyamatát, ahol szerencsénkre sok képpel és rajzzal is
illusztrálják a lépéseket.
A
Mozart-golyóhoz három hozzávalóra van csak szükség: pisztáciamarcipánra,
mogyorónugátra és csokoládéra a bevonáshoz. Pisztáciamarcipánt készíthetünk házilag így, vagy még egyszerűbb, ha magas
mandulatartalmú csemegemarcipánhoz egy kevés nagyon finomra darált pisztáciát
gyúrunk.
A mogyorónugát
a necces hozzávaló, nálunk delikáteszekben lehet elvétve kapni, bezzeg
Ausztriában minden szupermarketben van. De ezt is áthidalhatjuk, mert házilag
kétféleképp is elkészíthetjük el.
Vagy egy rész
100%-os törökmogyoró-pasztát két rész tejcsokoládéval olvasztunk össze vagy mi
magunk készítjük el a mogyorópasztát és ehhez adunk tejcsokoládét – az utóbbi
verzióhoz a részletes leírás itt található.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
100 g
pisztáciamarcipán
100 g mogyorónugát (Gianduja néven is bele lehet botlani, az nagyjából ugyanez)
kb. 200 g étcsokoládé
100 g mogyorónugát (Gianduja néven is bele lehet botlani, az nagyjából ugyanez)
kb. 200 g étcsokoládé
1. A
marcipánmasszából kis golyókat formázunk a kezünkkel: ez lesz a Mozart-golyók
közepe.
2. A
mogyorónugátot hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd két darab sütőpapír között
kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit
visszaszilárduljon, majd a marcipángolyóknál kicsit nagyobb kockákra vágjuk, és
ezekbe csomagoljuk bele a marcipángolyókat. (Megjegyzés: Ha nem ragaszkodnak az
eredeti sorrendhez – belül a marcipán, kívül a nugát – akkor sokkal egyszerűbb
fordítva elkészíteni: a nugátból kockákat vágunk, kicsit gömbölyítjük, majd
kinyújtott marcpán-négyzetekbe csomagoljuk. A nugát a kézmelegtől sokkal
gyorsabban olvad, így egyszerűbb, ha a marcipánba csomagoljuk a nugátot.)
3. Ismét
hűtőbe tesszük a nugátba csomagolt marcipángolyókat, hogy egy kicsit vissza
tudjon szilárdulni a nugátos réteg, majd mindegyik golyóba egy-egy
nyalókapálcát vagy hurkapálca-darabot szúrunk.
4. A
bevonáshoz az étcsokoládét apróra daraboljuk. A háromnegyed részét
megolvasztjuk, majd ehhez hozzákeverjük a maradék felaprított csokoládét: ezzel
visszahűtjük kicsit. A golyókat a nyalókapálcáknál fogva megmártjuk a
csokoládéban, majd hungarocellbe szúrjuk, míg a csokoládébevonat meg nem szilárdul.
5. Ha a
bevonat megszilárdult, óvatosan kihúzzuk a nyalókapálcákat, majd az így maradt
kis lyukat egy-egy csepp olvasztott csokoládéval zárjuk le. Végül sztaniolba
vagy alufóliába csomagoljuk a kész Mozart-golyókat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése