2015. február 1., vasárnap

Minyon házilag

Nagymamám kedvenc süteménye volt a minyon,ezt a neki ajánlom.
Minyon házilag (alaprecept)
Hozzávalók 14 darabhoz:
A tésztához:
-6 dkg süteményliszt
-3 dkg kukoricakeményítő
-3 db közepes méretű tojás
-8 dkg átszitált porcukor + kb. 2 evőkanál a kész piskóta kiborításához
-1 csipet só
A töltelékhez:
-2,5 dl tej
-5 dkg vaníliás porcukor 
-2 tojássárgája
-2 dkg kukoricakeményítő
-15 dkg jó minőségű puha vaj
A bevonathoz:
-kész fondant vagy csokoládémáz, illetve
-1 tojásfehérje
-20 dkg porcukor

Elkészítés: A töltelékhez a tej felét a cukor felével felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzhelyről. Egy tálban kézi habverővel alaposan elkeverjük a 2 tojássárgáját, a maradék tejet és cukrot, valamint a keményítőt. A vaníliás cukorral felforralt tejet visszatesszük a tűzhelyre, mérsékelt tűzön újra melegíteni kezdjük, majd hozzákeverjük a hideg tojásos krémet. Amikor sűrűsödni kezd, levesszük a tűzhelyről, szobahőmérsékletűre hűtjük, majd kanalanként hozzákeverjük a puha vajat. Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
A sütőt 175 fokra elmelegítjük, egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítunk.
A tésztához a lisztet, a keményítővel egy kisebb tálban elkeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval félkemény habbá verjük, majd folyamatos habverés mellett hozzáadjuk a cukrot. A habverőt alacsonyabb fokozatra állítjuk, és belekeverjük a tojások sárgáját is. Végül beleszitáljuk a lisztet. Ekkor már kézi habverővel érdemes dolgozni, a lisztet inkább beleforgatni ajánlatos a könnyű habba.
Az előkészített tepsin egyenletesen elosztjuk, majd az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütjük.
A konyhapultra sütőpapírt terítünk, megszórjuk porcukorral, erre borítjuk a kész piskótalapot. Hagyjuk teljesen kihűlni! Körben levágjuk a széleit, majd 3 lapra vágjuk (nagyjából 8 cm széles csíkokra). Az első tésztalapot lapos tálcára helyezzük, megkenjük a vajkrém felével, majd ráillesztjük a második lapot, erre kerül a maradék krém, végül a harmadik lappal bevonjuk. A tetejére sütőpapírcsíkot helyezünk, és egy tálcával kissé lenyomva a tetejét legalább 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Az igazán tökéletes eredmény eléréséhez legjobb, ha kész fondant-t használunk, a csomagoláson előírtak szerint nyújtjuk, daraboljuk, és bevonjuk vele a süteményeket. Csokoládémázzal is tökéletes lesz a végeredmény! Ha magunk készítjük a mázat, úgy a tojásfehérjét kissé felverjük, beleszitáljuk a porcukrot, és alaposan elkeverjük. A süteményt nagyjából 4 X 4 cm-es kockákra vágjuk. Minden kis kockát bevonunk a cukormázzal. Legalább 2 órán át hideg helyen pihentetjük.
Ha kedvünk van, mind a krémet, mind a cukormázat színezhetjük – akár kakaóval, akár málnaszörppel vagy kávéval. A kész minyonok tetejére olvasztott csokoládéból vagy az alapmáztól eltérő cukormázból vonalakat, mintákat (pl. szíveket, virágokat) formálhatunk.
Természetesen készülhet házilag minyon lekvártöltelékkel, és egyszerűen bevonhatjuk csokoládémázzal is, amelyre színes cukor- vagy csokoládégyöngyöket szórunk. A piskótalapot akár meglocsolhatjuk kevés rummal, de már a tésztába is keverhetünk kakaót, instant kávéport, hogy még izgalmasabb legyen a tésztánk.
Ha kedvünk van hozzá, a krémmel vagy lekvárral összeillesztett süteményalapból szaggathatunk köröket, vághatunk nagyobb négyzeteket, amelyeket átlósan félbevágva háromszögeket kapunk.

Ünnepi alkalmakra érdemes kísérletezni a csinos minyonokkal, amelyeket minyonpapírra  lehet kínálni! A minyonoknak valóban csak fantáziánk és ügyességünk szab határokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése