2014. szeptember 28., vasárnap

Búrkifli

A számomra megunhatatlan búrkifli...                       ....           ...

Hozzávalók:

-1 doboz 500 g-os gyorsfagyasztott leveles tészta

-A töltelékhez:

-2 db tojásfehérje

-15 dkg porcukor

-10-15 dkg finomra darált dió

-citromhéj

-lekvár /baracklekvár, fügedzsem, stb.

-A tetejére:

-1 tojás

-durvára vágott dió

Elkészítés:

A töltelékhez habbá verjük a tojásfehérjéket, a porcukrot 2-3 részletben hozzáadva tovább verjük. Beleforgatjuk a darált diót és a reszelt citromhéjat.
A szobahőmérsékletre felengedett tésztát kinyújtjuk, és kb. 12 db 10x12 cm-es darabra vágjuk, majd az édes lekvárral vékonyan megkenjük, a töltelékkel megtöltjük, feltekerjük. Tetejét tojással megkenjük, megszórjuk darált vagy durvára vágott dióval.
Forró /200 fokos/ sütőben megsütjük. Tálaláskor kakaós porcukorral megszórhatjuk.

2014. szeptember 27., szombat

Palacsinta

„Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva...”
Hozzávalók:
-8/12 palacsintához:
-150/200 g finomliszt
-1 csipet só
-2 tojás
-2 dl tej
-1, illetve 2 dl buborékos ásványvíz vagy szódavíz
-2 ek. olaj vagy 2 ek. olvasztott vaj/margarin
A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, hozzáöntjük a tejet, elkeverjük, majd apránként, több részletben, kézi/elektromos habverővel a liszthez adjuk, simára-csomómentesre eldolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverünk 1 dl buborékos ásványvizet vagy szódavizet, letakarjuk, és legalább fél órát (a hűtőszekrényben akár egy egész éjszakán át) pihentetjük. 
Egy közepes, 20-22 cm átmérőjű serpenyőt (még a teflonbevonatút is) az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenjük olajjal, illetve olvasztott vajjal/margarinnal. A többi zsiradékot a palacsintatésztába keverjük, ha sűrűnek találjuk, még egy kevés buborékos ásványvizet/szódavizet adunk hozzá – a hígabb tésztából vékonyabb, a sűrűből vastagabb palacsinták süthetők. Az édes töltelékkel készülő palacsinták tésztájához több-kevesebb rumot is adhatunk, ettől könnyebbek és finomabbak lesznek. 
A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 kis merőkanál (kb. 1 dl) tésztát, és ügyelve arra, hogy egyenletesen kitöltse a serpenyő alját, körbeforgatjuk benne. Élénk tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán kerek hegyű késsel/tortalapáttal/falapáttal óvatosan – hogy mind a palacsinta, mind a serpenyő teflonbevonata épségben maradjon – fellazítjuk a szegélyét, alányúlunk, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Az ügyes, gyakorlott palacsintasütők ezt sokak ámulatára a levegőbe feldobva teszik… A palacsinta másik oldalát is megsütjük (ez már csak ½ perc), és továbbra is határozott mozdulattal nagyobb lapostányérra borítjuk. 
Forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is megsütjük. Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, szükségtelen melegen tartani, tálalás előtt megtöltjük-formázzuk, és a célnak megfelelően mikróban vagy (az egyes receptek szerint) sütőben átforrósítjuk-megsütjük. 

2014. szeptember 22., hétfő

Gofri

Gofri ebédre, vagy vacsorára... 

Hozzávalók:

-40 dkg liszt

-1 csomag sütőpor

-3 tojás

-12 dkg  sütőmargarin

-1 csomag vaníliás cukor

-12 dkg cukor

-csipet só

-1/2 liter tej

-reszelt citromhéj

Elkészítés:

A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudingal, lekvárral nagyon finom.

2014. szeptember 14., vasárnap

Joghurtos szőlőtorta

Itt van az ősz, itt van újra....
egy kis szőlős süti...
Hozzávalók: 
          -30 dkg darált háztartási keksz
-3 evőkanál porcukor
-7 dkg Rama
-2 evőkanál rum
-1 evőkanál kakaópor
-tej
-4 dl natúr joghurt
-4 evőkanál porcukor
-40 dkg piros szőlő
-1 tasak zselatinpor
-a zselatin feloldásához 
-1 dl tej
  • Elkészítés:
A darált háztartási kekszet a porcukorral együtt szórjuk keverőedénybe, majd adjuk hozzá a Ramát, a rumot, a kakaóport, és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztamasszát kapjunk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
A tésztát kekszmorzsával megszórt nyújtólapon nyújtsuk akkorára, hogy ki tudjunk bélelni vele egy négyszögletes, folpackkal beterített formát, majd tegyük a hűtőbe.Közben a joghurtot a porcukorral keverjük simára és szórjuk bele a hosszában félbevágott, kimagozott szőlőszemeket. A zselatint öntsük a forró tejbe, húzzuk le a tűzről, és addig kevergessük, amíg teljesen feloldódik, majd gyors mozdulatokkal keverjük a szőlős joghurthoz.

2014. szeptember 12., péntek

Mákos piskóta citrommázzal

Egy kis vasárnapi mákos finomság koránkelőknek! 

Hozzávalók:

-18 dkg cukor

-12 dkg liszt

-6 db tojás

-3 evőkanál víz

-0,5 dl étolaj

-1 kávéskanál sütőpor

-6 dkg darált mák

-1 citrom reszelt héja

 A citrommázhoz:

-20 dkg porcukor

-1 citrom kifacsart leve

Elkészítés:

A tojások sárgáját habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat, végül a mákot és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét habbá verjük, és felváltva a sütőporral elkevert liszttel lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Ne törjük össze a habot.

Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben kb (30 x 20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 25 perc, tűpróba!).

A citrommázhoz a cukrot a citromlével kikeverjük, majd evőkanállal a langyos sütemény tetejére kenjük. Száradni hagyjuk, hidegen szeleteljük.

2014. szeptember 10., szerda

Túró rudi házilag

Hozzávalók:

-10 db termetesebb (mint a bolti aprócska) rudihoz:

-25 dkg túró

-1 citrom reszelt héja

-1/2 rúd vanília kikapart magjai

-4 teáskanál zselatin (kb. 10 g)

-5 g hideg víz

-5 evőkanál porcukor

-kb. 20-25 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Mindenek előtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília magjait.

A zselatint beáztatjuk. Porzselatin esetén a következőkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be. Vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük, és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon. A megduzzadt zselatint megolvasztjuk, majd robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.

A kész, kikevert masszát minimum fél órára a hűtőbe tesszük.

A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka celofán. Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra. Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós rudat, majd a két végénél összecsípjük, és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat. Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek, és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.) Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.

Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütőpapírral fedett tálcára tesszük, berakjuk a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás előtt.

Míg a túrós rudak a fagyasztóban hűsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét. Fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. Egy deszkát sütőpapírral borítunk. Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink. Ahogy húztunk egy csokicsíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Pusztán azért, hogy össze tudjanak kötődni. :) Amíg nem végzünk a temperálással, tegyük be a hűtőbe vagy vissza a fagyasztóba.

A temperáláshoz az apróra tördelt minőségi étcsokoládét megolvasztjuk, és 40-41 fokosra melegítjük. Ezután egy hideg vízfürdőbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehűtjük a csokit 27 fokra. Ha lehűlt, visszamelegítjük 31, de max. 32 fokosra, és használhatjuk is.

A rudacskákat rácsra helyezzük, és egyesével leöntjük őket csokival.
Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk - ha kell - a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) ,és áthelyezzük a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára. Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hűtsük ki rendesen.

Ezután fogyaszthatjuk is.