2014. december 15., hétfő

Körtés desszert- Körtelepény

A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, és igen finom süteményeket is készíthetünk belőle.
A körte finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható. Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti.A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.

Hozzávalók:
a tésztához
-25 dkg finomliszt
 -13 dkg http://gdehu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=.K3qyLfU2_pI9wezj1fuSZZzrhxdXls7jAsRX4b8Isv.j7/fastid=2305843009233975095/stparam=vacqjkfmqxsütőmargarin
- 1 tojás
- 1 dl sűrű tejföl
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál só
 a töltelékhez:
- 4 nagy körte
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
-1 teáskanál őrölt fahéj
- 2-3 evőkanál porcukor
- a tetejére: 1 tojás
Elkészítés:
A tésztához valókat mély tálba rakjuk (a margarint megreszeljük vagy szitán átnyomjuk), majd gyorsan összegyúrjuk és cipóba formáljuk. (A tészta kissé ragad, ezért a kezüket és a gyúrótáblát is lisztezzék meg!) Egy nagyobb és egy kisebb részre vágjuk, a nagyobbat tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a kenetlen tepsit úgy béleljük ki vele, hogy pereme is legyen. Félretesszük. A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. A tojásokat habosra verjük, összekeverjük a tejföllel, fahéjjal, kevés cukorral.
a gyümölcsöt egyenletesen elhelyezem a nyers tésztán. Az öntettel lelocsolom, majd a másik kinyújtott tésztadarabot rányomkodom és felvert tojással bekenem. Villával rovátkákat húzok rá, és megszurkálom. A tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom. A lángot 5 perc múlva takarékra mérsékelem, és kis lángon kb. 25 percig lassan sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése