2014. április 2., szerda

Zserbó

Nagymamám konyhájából egy kis finomság ;)

Hozzávalók:

-A tésztához:

-60 dkg liszt

-2 db tojás

-35 dkg vaj

-8 dkg cukor

-pici só

-1 dl tej

-1 csomag száraz élesztő

-fél csomag sütőpor

-Valamint:

-7,5 dl sárgabaracklekvár

-30 dkg durvára darált dió

-8 dkg cukor

-őrölt fahéj

-1,5 kg alma

-A csokimázhoz:

-15 evőkanál cukor

-10 evőkanál kakaópor

-20 dkg vaj

-15 evőkanál víz

-A díszítéshez:

-grillázs mogyoró

Elkészítés:

Az almát megpucolom és lereszelem egy szitába, hogy a levét könnyen kinyomhassam. A diót durvára darálom, és egy tálban összekeverem a 8 dkg cukorral és bőven őrölt fahéjjal.

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 3 felé választom. Egy sütő méretű tepsit vékonyan kikenek vajjal, és az egyik tésztalapot kinyújtva belerakom a tepsibe. Erre kerül a reszelt, kinyomott alma, amit meghintek őrölt fahéjjal.

Ezután egy újabb kinyújtott tésztalap következik, amire egy egész üveg házi sárgabarack lekvárt kenek, majd a sok-sok diót, de kevés cukrot, fahéjjal is megszórom egyenletesen.

Az egészet befedem a harmadik lappal, és langyos helyen, letakarva fél órát kelesztem. A sütőt előmelegítem 180 C fokra, és a megkelt sütit betolva addig sütöm, amíg szép világos barna nem lesz a teteje.

Ezután hagyom kihűlni, majd elkészítem a csokimázat, és vastagon bevonom vele, ezt is hagyom rajta megszilárdulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése