2014. március 2., vasárnap

Influenza ellen a konyhából


A kellemetlen, lázas-köhögős influenza viharszerűen söpör végig a családon, egymás után lesz mindenki beteg, szinte törvényszerű ez infuenza-szezonban. Viszont sokat segíthet a megelőzésben és a betegség alatt is, ha a konyhában és a kamrában keresünk segítséget.
Karrierje töretlen – sumérek, egyiptomiak, görögök, rómaiak és germánok már az ókorban életelixírként fogyasztották. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellenkínálták. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek hatása áldás a szervezetnek.
A baktériumok egyáltalán nem örülnek a méznek: már az ókori egyiptomiak is ebből készítettek kenőcsöt nyílt sebek gyógyítására. A mézes tea megfázás elleni hatását pedig már minden gyerek ismeri. A “ragacsos szirup” hasmenés kezelésére is hatásos. Fontos: bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok.

Viszont elkészítettem az egyik kedvenc mézes süteményem és ez a népszerű 
mézes-krémes:

Hozzávalók:
-Tésztához:
-1 egész tojás
-7 dkg zsír
-15 dkg cukor
-2 evőkanál olvasztott méz
-2 evőkanál tej
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-40 dkg liszt
 Krémhez:
-20 dkg vaj
-17 dkg cukor
-3 púpos kanál liszt
-3 dl tej
Elkészítés:
A tésztához a liszt kivételével a hozzávalókat gőz felett 10 percig intenzíven keverve főzzöd. Leemelve a gőzről hozzákevered a lisztet és összegyúrod. Három egyforma részre osztod, és pihenni hagyod egy fél órára.
Kb. fél centi vastagra nyújtod a tésztákat, majd egyenként, megvajazott-lisztezett tepsi hátára (!) fekteted, megböködöd villával és megsütöd. 200 fokos, előmelegített sütőben maximum 10 percet szabad sültni, nagyon oda kell figyelni, mert gyorsan odaég. A második, harmadik tésztánál érdemes visszavenni 180-150 fokra, mert akkor már a tepsi is forró és a sütő is.
Amint megsül a tészta, azonnal le kell venned a tepsiről, mert megkeményedik és töredezni kezd.
A krémhez összekevered a vajat és a cukrot. Félrerakod. A tejet és a lisztet sűrűre főzöd, folyamatosan kevered. Majd levéve a tűzről kihűlésig folyamatosan kevered (eléggé fárasztó, de muszáj). Ha kihűlt, a vajas cukrot kanalanként hozzákevered.

Ha kész a krém, megtöltöd vele a tésztát, majd állni hagyod, amíg a tészta megszívja magát és megpuhul.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése