2014. február 17., hétfő

Herőke (csöröge fánk )


Nosztalgiázom, Nagymamám egyik nagy kedvencét vettem elő a herőkét, amit vajling számra készített farsang idején, illetve minden olyan alkalommal, amikor sok vendég érkezett hozzá és nagyon kevés ideje maradt valami vendégvárót készíteni. Sokféleképp emlegetik országszerte eme csemegét, csöröge, herőke, barátfüle, egy a lényeg, az elkészítése nagyon egyszerű és az íze is nagyon finom, bárhogyan is nevezzük .

Hozzávalók
1 zacskó vaníliás cukor

csipet só
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
5 dkg cukor
4 tojássárgája
30 dkg liszt
bőven olaj a sütéshez


Elkészítés
1. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Összekeverjük a cukorral és csipet sóval. Közepébe mélyedést nyomunk, majd beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a rumot, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 2. A tésztát folpackba csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk. 3. A tésztából éles késsel, vagy derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk, majd kb. 10 cm hosszú rombuszokra, vágjuk. A rombuszok közepét hosszúkásan bevágjuk. Az így keletkezett nyíláson a rombuszok két hegyes végét átbújtatjuk. 4. Az olajat magas serpenyőben 180 fokra felmelegítjük és a csörögét adagonként 3-4 perc alatt aranysárgára, sütjük. A fánkokat papírszalvétára szedjük, majd vaníliás cukorral meghintve kínáljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése