2013. december 26., csütörtök

Fonott kalács


Hozzávalók:
-1 db tojás
-0,5 csésze olaj (a csésze 2,5 dl-es)
-1 teáskanál só
-0,4 csésze cukor
-2 dkg élesztő
-7 csésze liszt
-2 csésze meleg víz
-1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Alaposan (legalább 20 percig) dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve 40 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, majd azokat részenként 6 részre. 6-os fonással befonjuk, így kapjuk meg a kalácsokat.

Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk a már befont kalácsokat, és letakarva még ott is hagyjuk fél órát kelni, majd egész tojással lekenve 180 fokon fél óra alatt megsütjük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábasba vizet teszünk, így gőzben sütjük a kalácsokat.

Ha tojássárgájával szeretnénk lekenni, akkor 5 perccel azelőtt, hogy készre sülne kihúzzuk, lekenjük a kalácsokat és visszatoljuk.
Így kérges lesz, egész tojással lekenve pedig csak egy kis színt kap.
Miután kivesszük, vízzel megspricceljük, hogy jó puha maradjon.

                                                                                                                                           forrás: itt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése