2013. december 24., kedd

Fahéjas kalács



Hozzávalók:
-A tésztához:
-37,5 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű vegyesen)
-5,5 dkg cukor
-1 csomag expressz élesztő
-4 evőkanál vaj
-80 ml tej
-62 ml víz
-2 tojás
-1 teáskanál vanília-kivonat
A töltelékhez
-4 evőkanál vaj
-15 dkg cukor
-2 teáskanál őrölt fahéj
-0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:

A tésztához a liszteket összekeverjük az élesztőporral és a cukorral. A tejet, a vizet és a vajat összemelegítjük (nem forraljuk fel!), majd kicsit hűlni hagyjuk.


A lisztes keverékhez hozzáadjuk a (már nem túl forró) folyadékot, a vaníliát és a tojásokat. A dagasztókarral rugalmas, fényes, edény falától elváló textúráig dagasztjuk a tésztát, aztán hagyjuk duplájára kelni.



Amíg kel a tészta, a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a szerecsendióval. A vajat barnulásig hevítjük.



A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, és megszórjuk az összes fahéjas cukorral (úgy fog tűnni, hogy sok lesz az már, de azért szórjuk csak rá az összeset.) Az így előkészített tésztát 8 cm szélességű csíkokra vágjuk, a csíkokat szépen egymásra rakjuk, és a tornyot felszeleteljük téglalapokra. Az így kialakult oszlopokat szorosan egymás mellé berakjuk egy 14x24-es kivajazott, kilisztezett kenyérsütő-formába, és előmelegtett sütőben megsütjük. 
     

                                                                                                                  forrás : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése