2014. december 27., szombat

Zserbós pohárkrém

Pohárba zárt ünnepi ízek a mindennapokra.
Az év végi ünnepi menü elképzelhetetlen zserbó szelet nélkül. A lekvár és a dió elképesztő párosa egy kis csokoládés krémmel megbolondítva pohárkrém formájában is sikert arathat. Nem is akármilyet.
Hozzávalók:
-20 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 4 tojás
 -10 dkg cukor
- rum aroma
 -8 dkg baracklekvár
 a tésztához:
- 10 dkg búzaliszt
-10 dkg darált dió
- 12 dkg vaj
 -6 dkg porcukor
 -1 dkg vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
-1 citrom reszelt héja 
Elkészítés
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A tejszínhabot felverjük. A sárgáját habosra verjük a fele mennyiség cukorral, majd a fehérjét is a cukor másik felével.
A sárgájából készített habot az olvasztott csokoládéba keverjük, és csak ezután adjuk hozzá a tejszínhabot és a fehérjehabot. Kevés rumaromával ízesítjük és óvatosan homogén krémmé keverjük.
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, és a tésztát gyorsan összedolgozzuk.
Fagyasztóban pihentetjük negyed órát, ezután sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, és 180 fokra előmelegített sütőben a morzsát néhány perc alatt megsütöm (amíg aranybarna nem lesz).
A pohárkrémhez a sült diós linzermorzsát a poharak aljára halmozzuk, erre jön a csokoládéhab, majd rácsurgatjuk a baracklekvárt. A tetejét kevés darált dióval szórjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése