2013. december 23., hétfő

Karácsonyi bejgli


Hozzávalók:

2 rúd bejglihez:
A tésztához:
-50 kg liszt
-25 dkg margarin
-5 dkg porcukor
-2+1 tojás sárgája
-2 dl tej
-2 dkg élesztő
-csipet só
-reszelt ciromhéj ízlés szerint
A töltelékhez:
-25 dkg darált dió
-25 dkg darált mák
-20 dkg kristálycukor
-2 dl tej
-10 dkg mazsola
-1 csomag vaníliás cukor
-reszelt ciromhéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához 2 dl langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a margarint és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. Az 1 csomag vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.

A tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

                                                                                                            forrás: itt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése