Ma van torkos csütörtök napja, ilyenkor rengeteg étterem kínálja féláron az összes finomságot, amit az étlapon megtalálunk.
Van egy oldal, ahol megtalálhatjátok az összes éttermet, akik csatlakoztak az akcióhoz:
A hagyomány eredetével szeretnélek megismertetni benneteket.
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak
is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon
bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő
ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban
étkezni.
A régi magyar népszokás szerint is a
hamvazószerda előtti napon, azaz húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó
húsételeket, ezt követően a háziasszonyok a főzőedényeket a szokásosnál is
alaposabban mosták el, nehogy hús- vagy zsírmaradványok kerüljenek a
hamvazószerdával kezdődő nagyböjt ételeibe. Meglepő tehát
azt feltételezni, hogy a korábbi, a mainál sokkal szigorúbb katolikus
szabályozás, a mainál jóval erősebben őrzött néphagyományok idején a torkos
csütörtök hamvazószerda után lett volna. Ennek ellenére egyes magyar források és népi elnevezések
(kisfarsang, csonka csütörtök, halottak húshagyata) azt a látszatot keltik,
hogy hazánkban a régebbi időkben is a jelenleg használatos időpontban
tarthatták meg, ennek megbízható tisztázása komolyabb kutatást igényelne. Az
utóbb említett megközelítést olvashatjuk A Magyar Néprajzi Lexikonban,
miszerint a hamvazószerdát követő második böjti napon, a böjtöt megszakítják,
annak céljából, hogy a farsangi ünnepségek után megmaradt hús ételek
elfogyasztásra kerüljenek.
Általában a keresztény világban a torkos csütörtök a farsangi főszezon, a karnevál első napja. Az ezt követő pénteki napon - mivel a régi katolikus szabályok szerint minden pénteki napon Jézus halálának emlékére böjtösen étkeztek - a lendület alább hagyott, szombattól kezdve azonban egészen hétfő éjjelig, kedd reggelig tarthatták a mulatságokat. Kedden este - nehogy véletlenül is átlépjék az éjfélt, és így hamvazószerda napján bálozzanak - már nem volt különösebb ünneplés.
Általában a keresztény világban a torkos csütörtök a farsangi főszezon, a karnevál első napja. Az ezt követő pénteki napon - mivel a régi katolikus szabályok szerint minden pénteki napon Jézus halálának emlékére böjtösen étkeztek - a lendület alább hagyott, szombattól kezdve azonban egészen hétfő éjjelig, kedd reggelig tarthatták a mulatságokat. Kedden este - nehogy véletlenül is átlépjék az éjfélt, és így hamvazószerda napján bálozzanak - már nem volt különösebb ünneplés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése