Nosztalgiázom, Nagymamám egyik nagy kedvencét vettem elő a herőkét, amit vajling számra készített farsang idején, illetve minden olyan alkalommal, amikor sok vendég érkezett hozzá és nagyon kevés ideje maradt valami vendégvárót készíteni. Sokféleképp emlegetik országszerte eme csemegét, csöröge, herőke, barátfüle, egy a lényeg, az elkészítése nagyon egyszerű és az íze is nagyon finom, bárhogyan is nevezzük .
Hozzávalók
1 zacskó
vaníliás cukor
csipet só
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
5 dkg cukor
4 tojássárgája
30 dkg liszt
bőven olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A lisztet gyúródeszkára
szitáljuk. Összekeverjük a cukorral és csipet sóval. Közepébe mélyedést
nyomunk, majd beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a rumot, és annyi
tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 2. A tésztát folpackba
csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán késfok
vastagságúra nyújtjuk. 3. A tésztából éles késsel, vagy derelyevágóval 3-4 cm
széles csíkokat vágunk, majd kb. 10 cm hosszú rombuszokra, vágjuk. A rombuszok
közepét hosszúkásan bevágjuk. Az így keletkezett nyíláson a rombuszok két
hegyes végét átbújtatjuk. 4. Az olajat magas serpenyőben 180 fokra
felmelegítjük és a csörögét adagonként 3-4 perc alatt aranysárgára, sütjük. A
fánkokat papírszalvétára szedjük, majd vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése