Hozzávalók:
-5 tojás
-12,5 dkg cukor
-20 dkg langyos méz
-20 dkg liszt
-kevés őrölt szegfűszeg (vagy ezek helyett 2
kávéskanál mézes fűszerkeverék)
-1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
A
tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük,
hozzáadjuk a sárgákat is, és jó sűrű habot verünk belőle. Ezután a langyos (!)
mézet (én nem szeretem a folyós akácmézet, ezért mindig virágmézzel csinálom)
belecsorgatva még kb. 5 percig verem, majd a sütőporral elkevert lisztet, a
fűszereket beleszitálom a masszába. Óvatosan alákeverem a lisztet, majd egy
alaposan kikent, lisztezett kuglófformába öntöm.
Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után
még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy
lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell
óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy
kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.
Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni.
Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán
ízű cukormázzal vontam be.
Forrás: itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése