Hozzávalók:
-1 db tojás
-0,5 csésze olaj (a csésze 2,5 dl-es)
-1 teáskanál só
-0,4 csésze cukor
-2 dkg élesztő
-7 csésze liszt
-2 csésze meleg víz
-1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és
a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Alaposan (legalább 20 percig) dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve 40 percig
kelesztjük.
Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, majd azokat részenként 6 részre. 6-os
fonással befonjuk, így kapjuk meg a kalácsokat.
Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk a már befont kalácsokat, és letakarva még
ott is hagyjuk fél órát kelni, majd egész tojással lekenve 180 fokon fél óra
alatt megsütjük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábasba vizet teszünk, így
gőzben sütjük a kalácsokat.
Ha tojássárgájával szeretnénk lekenni, akkor 5 perccel azelőtt, hogy készre
sülne kihúzzuk, lekenjük a kalácsokat és visszatoljuk.
Így kérges lesz, egész tojással lekenve pedig csak egy kis színt kap.
Miután kivesszük, vízzel megspricceljük, hogy jó puha maradjon.
forrás: itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése