Hozzávalók:
-A tésztához:
-37,5 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű
vegyesen)
-5,5 dkg cukor
-1 csomag expressz élesztő
-4 evőkanál vaj
-80 ml tej
-62 ml víz
-2 tojás
-1 teáskanál vanília-kivonat
A töltelékhez
-4 evőkanál vaj
-15 dkg cukor
-0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tésztához a liszteket összekeverjük az élesztőporral és a cukorral. A
tejet, a vizet és a vajat összemelegítjük (nem forraljuk fel!), majd kicsit
hűlni hagyjuk.
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a (már nem túl forró) folyadékot, a vaníliát és
a tojásokat. A dagasztókarral rugalmas, fényes, edény falától elváló textúráig
dagasztjuk a tésztát, aztán hagyjuk duplájára kelni.
Amíg kel a tészta, a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a szerecsendióval. A
vajat barnulásig hevítjük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, és megszórjuk az
összes fahéjas cukorral (úgy fog tűnni, hogy sok lesz az már, de azért szórjuk
csak rá az összeset.) Az így előkészített tésztát 8 cm szélességű csíkokra
vágjuk, a csíkokat szépen egymásra rakjuk, és a tornyot felszeleteljük
téglalapokra. Az így kialakult oszlopokat szorosan egymás mellé berakjuk egy
14x24-es kivajazott, kilisztezett kenyérsütő-formába, és előmelegtett sütőben
megsütjük.
forrás : itt
forrás : itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése