Hozzávalók:
2 rúd
bejglihez:
A
tésztához:
-50 kg
liszt
-25 dkg
margarin
-5 dkg
porcukor
-2+1
tojás sárgája
-2 dl
tej
-2 dkg
élesztő
-csipet
só
-reszelt
ciromhéj ízlés szerint
A
töltelékhez:
-20 dkg
kristálycukor
-2 dl
tej
-10 dkg
mazsola
-1
csomag vaníliás cukor
-reszelt
ciromhéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához 2 dl langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt
felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A
liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a
margarint és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól
összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen
pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.
A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg
kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. Az 1 csomag vaníliáscukrot szintén kétfelé
osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát
és reszelt citromhéjat is.
A tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A
tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd
óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy
sütés közben még kelnek. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával,
amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200 fokos
sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
forrás: itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése