2015. augusztus 16., vasárnap

Sárgabarackos-diós fordított pite

A cobbler – akárcsak másik nagy nyári kedvencünk, a morzsasüti vagy crumble – angolszász eredetű sütemény. Nagyon hasonlít a morzsasütire, hiszen itt is gyümölcs kerül alulra, a gyümölcs tetejére pedig ráhalmozzuk a tésztát.Itt azonban nem omlós tésztát használunk, hanem egy lágyabb tésztát készítünk: ebből kanalazunk halmokat a gyümölcsrétegre. Ez a puhább, szaftosabb kevert tészta-jellegű borítás nagyon jól passzol a puhára sült gyümölcsréteghez.Mi most sárgabarackot használtunk, de más évszakban érdemes más szezonális gyümölcsökkel (meggy, bogyós gyümölcsök) is kipróbálni! A sárgabarackhoz nagyon jól illik a dió, így a tésztát ezzel turbóztuk fel.
Hozzávalók:
Gyümölcsös réteg:
kb. fél kg sárgabarack
2-3 ek. nádcukor
egy rúd vanília
Tészta:
150 g liszt 
100 g darált dió 
100 g vaj 
70 g nádcukor 
1 tk. sütőpor 
1 tojás 
1,5 dl habtejszín
Elkészítés:
 A gyümölcsös réteghez a sárgabarackokat kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk. Kirakjuk a negyedelt barackkal a piteforma alját. A cukrot összekeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival, és egyenletesen meghintjük vele a barackos réteget.
A tésztához a lisztet, a darált diót, a sütőport, a nádcukrot és a vajat összemorzsoljuk kézzel vagy S-késes aprítógépben.
Hozzágyúrjuk a tojást, majd hozzákeverjük a habtejszínt is. Egy lágy masszát kapunk – nagyjából egy muffintésztára hasonlít az állaga.
 A tésztából evőkanállal halmokat teszünk a sárgabarackos rétegre. A halmokat nem kell nagyon sűrűn egymás mellé tenni, lehet egy kevés helyet hagyni közöttük, hiszen sütés közben még nőni fognak.
 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Tálalásnál mehet mellé vaníliafagyi vagy tejszínhab is, egyik sem fogja elrontani!

2015. augusztus 1., szombat

After Eight szelet

Az elegáns desszert titka az extra vékony étcskoládé és a klasszikus mentol ízű lágy krémtöltelékben rejlik. Otthon is elkészítheted.
Hozzávalók:
-375 g étcsokoládé apróra törve
-4 evőkanál sűrített tej,
-kb. 20-25 dkg porcukor
-1/4-1/2 teáskanál borsmenta kivonat (üvegcsében kapható) ízlés szerint
-1/4 teáskanál vanília kivonat
-2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
Vajjal kikenünk egy 6 cm mély, 20 cm-es szögletes sütőformát, majd az alját és az oldalát kibéleljük sütőpapírral, úgy, hogy az oldalain 3 cm-rel túllógjon.
Az étcsokoládé felét mikrohullámú sütőben (1-2 perc) vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, közben fél percenként egy fém kanállal megkeverjük. Az előkészített formába öntjük, és a hűtőszekrénybe tesszük 15 percre, vagy amíg meg nem dermed.
A borsmentás krém hozzávalóit jól összekeverjük, és egy spatula segítségével egyenletesen rákenjük a formában lévő csokoládé tetejére, majd a hűtőbe tesszük 15 percre, vagy addig, amíg megdermed.
A megmaradt csokoládét ez előzőekben írt módon megolvasztjuk, néhány percig hűlni hagyjuk, majd a borsmentás krémre öntjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk, hogy jól megdermedjen. (Közben, amikor már kicsit megdermedt, késsel hullámokat simítunk a tetejére.)
A hűtőből kivéve két percig várunk, majd meleg késsel gyors mozdulatokkal négyzeteket vágunk a mentás csokiból és úgy kínáljuk.