2015. április 29., szerda

Joghurtos kakaós sütemény

A csokoládé amolyan adu ász csemege, feldob, jobb kedvre derít, feledteti a bajokat, bódulatba ejt, és szinte a rabjává lehet válni. Kevés kivétellel a legtöbben így vélekednek a csokoládéról. Van, aki szerint ez a süti is függőséget okoz. Ráadásul percek alatt elkészül. Azt, hogy utána hogyan kínálod – csoki öntettel leöntve, vaníliás cukorral megszórva, vagy egyszerűen „csak” tejszínhabbal, az ízléseden múlik.
Hozzávalók:
-2 dl joghurt,
-2 tojás
-3 dl kristálycukor
-4 dl liszt
-1 dl olaj
-1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-fél zacskó sütőpor
-csipetnyi só
-a tepsihez 1 evőkanál olaj
-1 evőkanál liszt
-a tetejére: 10 dkg étcsokoládé
-1 teáskanálnyi vaj
Elkészítés:
Mély keverőtálba ütjük a tojásokat, majd a joghurttal, a sóval és a cukorral fehéredésig keverjük. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót (kézi robotgéppel szinte percek alatt összekeverhető.) 
Egy közepes tepsit az olajjal kikenünk, a liszttel behintjük, majd a masszát belesimítjuk. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasszuk, belekeverjük a vajat és bevonjuk vele a tetejét. Amikor kihűlt a piskóta, ízlés szerint felszeleteljük.
Tovább fokozható a gasztronómiai élvezet, ha a csoki tetejére házi baracklekvárt csöpögtetünk. 

2015. április 9., csütörtök

Gríztorta

A gríz, vagyis a búzadara temérdek pompás édesség alapja, gondolj csak például a tejbegrízre. A belőle készült torta is isteni, próbáld ki!
A grízes alapra tulajdonképpen bármit rétegelhetsz, a lekvártól a pudingon át egészen a csokoládés bevonatig, de megsütheted magában is a masszát, hogy utána ízesítsd.
Kaparj bele egy rúd vaníliát, rejts a masszába mazsolát, egyáltalán: alakítsd kedved és ízlésed szerint, hiszen ha valami, akkor a gríztorta pont erre lett kitalálva.
Hozzávalók:
-5 dl tej
-15 dkg búzadara
-ízlés szerint cukor - körülbelül 5 kanálnyi
-lekvár az ízesítéshez
Elkészítés ideje:45 perc.
Elkészítés menete:
Tejbegrízt készíteni sem nagy ördöngösség, gríztortát készíteni sem az. Első lépésként válaszd ki a megfelelő formát a sütidhez, ez lehet klasszikus tortaforma, de gyakorlatilag bármilyen, a szívednek vagy a szemednek kedves tál jó lesz, és jól is fog mutatni a kész torta. Ha megvan a forma, készítheted az édességet.
A tejet melegítsd fel, de ügyelj, hogy ne fusson ki. Amikor már forró, keverd bele a cukrot és a búzadarát. Folyamatos kevergetés mellett addig főzd, amíg össze nem sűrűsödik rendesen.
Amikor elérte ezt az állapotot, öblítsd ki hideg vízzel a kiválasztott formát, majd töltsd bele a masszát. Ezután már csak meg kell várnod, amíg lehűl, aztán betenni  hűtőbe, és kigondolni, milyen lekvárral is tálald majd. 

2015. április 8., szerda

Rizskoh

 A rizskoch olyan jó kis békebeli, nem csak édességnek megy el, de egy tartalmasabb leves után simán főételnek is. Nem egy villámkaja, de a tényleges munka nem túl sok vele. 
Hozzávalók, egy óriási adaghoz:
-25 dkg rizs
-1 liter tej
-2 dl víz
-10 dkg cukor
-12-15 dkg mazsola
-2 citrom héja
-1 ek. vaníliás cukor
-4 tojás, kettéválasztva
-5 dkg vaj
Elkészítés:
A rizst, a cukrot, a mazsolát, a citromhéjat és a vaníliát egy nagy, masszív aljú lábosba tettem, hozzáöntöttem a tejet és a vizet. Kis lángon, lefedve addig főztem, amíg az összes folyadékot fel nem szívta. Mivel nem tanácsos nagyon kevergetni, hogy a rizs ne málljon szét, néha elzártam alatta, aztán újra alágyújtottam, és csak nagyon ritkán forgattam át, óvatosan. Így nagyjából egy óra volt, mire puha lett, és beitta az összes levet.
Amikor ez megvolt, félretettem hűlni. Langyosra kell hűteni, hogy ne főzze meg a tojásokat, amikor belekeverjük.
A tojásokat szétválasztottam, és a sárgákat elkevertem a megolvasztott, de már nem forró vajjal.
A fehérjékből kemény habot vertem.
A langyos rizshez kevertem a tojássárgás masszát, szépen egyenletesre.
Hozzáforgattam a kemény fehérjehab harmadát, elkevertem, kívülről befele, alulról felfele. Amikor ezzel fellazítottam, még mindig óvatosan hozzáadtam a maradék fehérjehabot, és azzal is elkevertem, ugyanúgy.
Az egészet vajazott, lisztezett formába öntöttem, de még így is érdemes sütőpapírt szabni alá, mert hajlamos leragadni.
180 fokon egy órát sült, alsó felsőn, nem légkeverésen. Ha nagyon pirulna, rá kell dobni lazán egy alufóliát, nekem nem volt erre szükség. Amikor megsült, várjanak vele még egy kicsit szeletelés előtt, hogy zömülhessen, így nem fog szétesni.
Enni lehet magában, porcukorral megszórva, (rummal elkevert) baracklekvárral, csokiöntettel, málnaszörppel, akárhogy.