2014. december 29., hétfő

Szilveszteri sör és borkorcsolyák

Alig hevertük ki a karácsonyi nagy evést-ivást, máris itt az újabb ünnep: a szilveszter. Ilyenkor jön el a sós korcsolyák ideje.
A legismertebb és legkedveltebb „gyomorkibélelésre” alkalmas sütemény a pogácsa és a sörkifli. Kellően zsíros, kellően sós és tartalmas ahhoz, hogy néhány példánnyal jól szinten tarthassuk a pezsgők és egyéb italok okozta gyomorproblémáinkat.

Sajtos sörkifli
Hozzávalók:
110 dkg liszt, 15 dkg élesztő (3 csomag), 5 dl langyos tej, 2 dl étolaj, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 15 dkg sajt; a töltelékhez: 25 dkg margarin; a tetejére: tojás, reszelt sajt
Elkészítés:
A tejben a cukrot elkeverjük, beletesszük az élesztőt, felfuttatjuk. A sót a liszttel elkeverjük, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, kisebb darabokat vágunk le belőle, kör alakúra kinyújtjuk, és 8 részre vágjuk. A margarint kockákra vágjuk, egy kis darabot a cikk szélesebb, felére teszünk, és feltekerjük kifli formára. A tetejét tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. 
10 percet még a tepsin hagyjuk pihenni, majd 180 fokon szép pirosra sütjük.

Halas falatka
Hozzávalók:
1 konzerv tonhal saját levében, 1 konzerv ringli, 1 teáskanál kapribogyó + 4 szem a díszítéshez, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl tokaji aszú, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál     olaj, fél evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 szelet gouda sajt, 6 szelet szendvics kenyér
Elkészítés:
A tonhal és ringli levét lecsepegtetjük. A kapribogyót villával összetörjük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk.
A tokaji aszút, a majonézt, a hagymát, a fokhagymát, az olajat, a kaprit és a tonhalat tálba tesszük, villával összetörjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, majd hűtőbe tesszük kb. 1 óra hosszára. A sajtból kis darabkákat vágunk a díszítéshez.
A kenyérszeleteket négyfelé vágjuk, megkenjük a jól lehűlt pástétommal. Mindegyikre teszünk egy kis darab sajtot, ringli darabkát és kapribogyót.

Virslis bucik
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, a lekenéshez: olvasztott zsír, a töltelékhez: virsli; a tálaláshoz: friss kapor apróra vágva, 2 dl tejföl (joghurt is lehet), só, kicsi őrölt bors, 1-2 derezd fokhagyma reszelve, saláta
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 2 részre vágjuk. Egyenként vékonyra kisodorjuk, lekenjük olvasztott zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen. Másnap is felhasználható. A tésztába se só, se cukor nem kell. Bármely módon formázhatjuk, ízlés szerinti töltelékkel tölthető. Szép leveles, porhanyós a tészta.
A tésztát kisodorjuk, téglalap alakúra vágjuk, mindegyikre fél virslit teszünk, majd feltekerjük. A tetejét 3 helyen bevágtam úgy, hogy a virslit is egy kicsit bevágtam, de nem vágtam át. Felvert tojással lekenjük és megsütjük.
A kapros salátához a salátát megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, a salátára öntjük, és a virslis bucikkal tálaljuk.

Juhtúrós falatkák:
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, kb. 1 teáskanál só< a tetejére: 1 tojás, 5-10 dkg reszelt sajt, egész kömény
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kb. 10 percig pihentetjük, majd félujjnyi vastagra nyújtjuk. Tojással lekenjük, megszórjuk a sajttal, köménnyel. Derelyevágóval csíkokra vágjuk, daraboljuk.
200 fokos előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt alacsony tepsiben sütjük, kb. 20-25 percig.
Tojás, sütőpor, élesztő a tésztába nem kell, a túrótól lesz könnyű! Tehéntúróval is készülhet, akkor több sóval gyúrjuk!

Baconos csavart tészta
Hozzávalók:
25 dkg leveles tészta, mustár, reszelt sajt, 25-30 dkg bacon, tojás, (szezámmag)
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kettévágva 2 akkora vékony lapra nyújtjuk, hogy mindkettőn kb. 7-8 szelet bacon elférjen (a szalonna két vége néhány mm-t túl is lóghat). Először vékonyan átkenjük a tésztát mustárral, majd egy réteg durvára reszelt sajtot szórunk rá. Ezután egymástól néhány mm-re ráfektetjük a szalonnákat, majd szétvágjuk.
A két végét megfogva néhányat csavarunk a csíkokon, a végüket kicsit összecsippentjük. A tetejét megkenjük elkevert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Sütőpapíros tepsire fektetve 10-12 perc alatt megsütjük.

2014. december 27., szombat

Zserbós pohárkrém

Pohárba zárt ünnepi ízek a mindennapokra.
Az év végi ünnepi menü elképzelhetetlen zserbó szelet nélkül. A lekvár és a dió elképesztő párosa egy kis csokoládés krémmel megbolondítva pohárkrém formájában is sikert arathat. Nem is akármilyet.
Hozzávalók:
-20 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 4 tojás
 -10 dkg cukor
- rum aroma
 -8 dkg baracklekvár
 a tésztához:
- 10 dkg búzaliszt
-10 dkg darált dió
- 12 dkg vaj
 -6 dkg porcukor
 -1 dkg vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
-1 citrom reszelt héja 
Elkészítés
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A tejszínhabot felverjük. A sárgáját habosra verjük a fele mennyiség cukorral, majd a fehérjét is a cukor másik felével.
A sárgájából készített habot az olvasztott csokoládéba keverjük, és csak ezután adjuk hozzá a tejszínhabot és a fehérjehabot. Kevés rumaromával ízesítjük és óvatosan homogén krémmé keverjük.
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, és a tésztát gyorsan összedolgozzuk.
Fagyasztóban pihentetjük negyed órát, ezután sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, és 180 fokra előmelegített sütőben a morzsát néhány perc alatt megsütöm (amíg aranybarna nem lesz).
A pohárkrémhez a sült diós linzermorzsát a poharak aljára halmozzuk, erre jön a csokoládéhab, majd rácsurgatjuk a baracklekvárt. A tetejét kevés darált dióval szórjuk meg.

2014. december 23., kedd

Boldog Karácsonyt !

Mákos guba
Nyolc –tíz darab kiflire,6 dl tejre, darált mákra, 3 evőkanál mézre és vaníliás cukorra van szükségünk mindössze. A tejben megolvasztjuk a vaníliás cukrot és a mézet. Ehhez elég kissé felmelegíteni a tejet. A szeletekre vágott kifli ebben a tejben forgatjuk meg. Várjuk meg míg a kifli megszívja magát, aztán a felesleget szűrővel csepegtessük le róla. A mákot ledaráljuk és hozzáadjuk a kiflihez. Ezután a gubákat sütőbe kell tenni .Az előmelegített sütőben elég 5 perc. Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt!

2014. december 21., vasárnap

Karácsonyfa linzertésztából

Kedvenc ünnepem a Karácsony...
Hozzávalók:
-25 dkg vaj
-1,5 dl porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-6 dl liszt
-csipetnyi só
-1 teáskanál sütőpor
Valamint:
-baracklekvár
-10 dkg étcsokoládé
-kókuszreszelék
Elkészítés:
Dolgozzuk össze a vajat és a cukrot, amíg könnyeddé nem válik, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot. A liszttel, a sóval és a sütőporral dolgozzuk simára. Nyújtsuk ki a tésztát egyenletes felületen. Szaggassuk ki különféle méretű csillagformákkal, és sütőpapírral bélelt lemezen süssük kb. 20 percig. Miután a sütik kihűltek, tegyünk közéjük lekvárt. A végén olvasztott csokival csepegtessük meg a csillagokból épített karácsonyfát, és hintsük meg kókuszreszelékkel, a havat idézve.

Mascarponés-joghurtos pohárkrém

Mit szóltok hozzá?
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 dl natúr joghurt
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
friss, konzerv vagy fagyasztott gyümölcs tetszés szerint
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A tejszínt egy kevés cukorral kemény habbá verjük, félretesszük. A mascarpone sajtot a natúr joghurttal elkeverjük, belereszeljük a citrom héját, és beletesszük a fél citrom levét. Ízlés szerint adunk hozzá porcukrot vagy édesítőszert, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal. A gyümölcsöt - jelen esetben őszibarackot - kockákra vágjuk. Egy üvegpohár, vagy kehely aljára teszünk 1-2 kanál krémet, majd egy réteg gyümölcsöt, és ezt ismételjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, és utána fogyaszthatjuk.

Forraltbor receptek

Advent ideje van, beindult a forralt bor szezonja. Nem csak a vásárban, otthon is jól esik tőle átmelegedni. És még a desszertet is megízesíthetjük vele.
A tél magával hozza a meleg iránti vágyunkat, amit nem csak ruhákkal, fűtött lakással próbálunk elérni, hanem néha belülről is szeretnénk megmelengetni magunkat. Erre a legalkalmasabb egy bögrényi fűszeres forralt bor.
A forralt bor leggyakoribb folyékony alkatrésze a bor. Ez lehet száraz, édes, fehér vagy vörös. Minőségi borból is készíthető, de a forralt bor csodája, hogy a gyengébb lőrékből is iható dolog állítható elő, egy kevés fűszerrel és némi édesítéssel. A bor mellett ciderből (cidre, almasör vagy almabor), illetve sörből is készíthető melengető fűszeres ital. Lehet gyümölcslével vagy teával lazítani. Sőt az alkoholmentes forralt „borhoz” a fekete tea vagy az alma- és a ribizlilé alap is megfelelő.

Nagyon praktikus ital, mert előre elkészíthető, és a vendégek érkezésekor csak egy kis melegítésre van szükség. Jellemző fűszerei: fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom, narancs, szerecsendió, kardamom. Édesíteni lehet mézzel, cukorral. Lehet gazdagítani gyümölcsökkel, aromákkal.
A forralt borhoz jó kísérő a karácsonyi sütemények legjava, hiszen ezek kellően tartalmasak és szárazak a bor felszívásához. De akár kuglófot és egyéb süteményt is készíthetünk forralt borral.

Forralt bor:
Hozzávalók:-1 liter bor
-1 liter víz
- fél maroknyi fahéj + szegfűszeg + őröletlen bors keveréke
- 5 evőkanál cukor
- kevés citromlé
Elkészítés:
1 hideg vízbe szórjuk a fűszerkeveréket és a cukrot, felforraljuk, hogy a víz fele elpárologjon és kijöjjön a fűszerek íze. Ezután beleöntjük a bort és hagyjuk még egyet rottyanni. Kevés citromlével ízesítjük.
A teához hasonlóan hidegen is nagyon finom, de mielőtt eltesszük (pl. reggelire), vegyük ki belőle a fűszereket.
Forralt bor egyszerűen:
Hozzávalók:
-7,5 dl vörösbor
- 3 dl víz
 6-7 evőkanál cukor
- 6 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
-4 szelet citromkarika
Elkészítés:
A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.
Glögg:
Hozzávalók:-7 dl vörösbor
- 5 dl brandy vagy vodka
- 10 darab kardamom mag
- 1 rúd fahéj
- fél narancs héja
- 15 dkg cukor
-5 darab szegfűszeg
- fél csésze mazsola
- fél csésze mandula
- 5 darab aszalt füge
Elkészítés:
A hozzávalókat összeöntjük, és nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk - nem szabad forralni! Még alkoholosabb lesz, ha adunk hozzá fél liter portóit is, de ne feledjük, a glögg erősebb, mint a normál forralt bor!
Glühwein:
Hozzávalók:
-7 dl vörösbor
- 2 rúd fahéj
- 16 darab szegfűszeg
- 2 evőkanál méz (vagy fél csésze cukor)
- 1 pohár víz
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 darab narancs
Elkészítés:
A narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A mézet és a fűszereket összeforraljuk a vízzel, hozzáadjuk a narancsszeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb. 1 órát pihentetjük. Tálalás előtt ismét felmelegítjük. Brandyvel lehet gazdagítani.

Forralt boros kuglóf
Hozzávalók:
a tésztához: 10 evőkanál forralt bor (vagy 18 evőkanál vörösbor
- 1 teáskanál citromhéj
- 2 evőkanál forraltbor fűszerkeverék)
-22 dkg finomliszt
-fél csomag sütőpor
-2 tojás
- 10 dkg porcukor
-25 dkg   vaj  vagy margarin
- 10 dkg kristálycukor
- só
a csokoládémázhoz:
-10 dkg csokoládé
-3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához felmelegítjük a forralt bort (vagy a vörösbort a reszelt citromhéjjal, a forraltbor fűszerkeverékkel) 2 evőkanál kristálycukorral.
A lisztet összekeverjük egy tálban a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét félig felverjük pici sóval, majd apránként hozzákanalazzuk a porcukrot (közben nem hagyjuk abba a hab verését!), és kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a tojássárgájával és a megmaradt kristálycukorral, hozzáöntjük a fűszeres bort, hozzákanalazzuk a lisztet, végül apránként hozzákeverjük a kemény habot is, hogy ne törjön.
Az egész masszát kikent, liszttel beszórt, 22 cm átmérőjű kuglófformába öntjük, és előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
A csokoládémázhoz a csokoládét gőzfürdőben felmelegítjük, hozzáadjuk az étolajat, és amikor langyosra hűlt, leöntjük vele a kuglófot. Amikor a máz megdermedt, szeleteljük.

Forralt boros szelet:
Hozzávalók:

-25 dkg   vaj vagy margarin
-22 dkg porcukor
- 25 dkg lisz
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,25 dl vörösbor
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
; a mázhoz:- 5 evőkanál vörösbor
- 1 csipet mézeskalács fűszer
- 25 dkg porcukor
-10 dkg kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tojásokat, a reszelt csokival, a sütőporral átszitált liszttel, a borral, a mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverjük, végül hozzákeverjük a cukorral habosított vajat. Sütőlapra kenjük vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a hozzávalókat kikeverjük, majd a kihűlt süteményre kenjük, és megszórjuk a kandírozott gyümölccsel.

2014. december 20., szombat

Répás vérnarancsleves

Már hetek óta böngészed a jobbnál jobb recepteket, mégsem tudtál még dönteni? Pedig már csak egy nap a Szentestéig. Az alábbi menüt akár e neves estére, de karácsony első vagy második napjára is elkészítheted.
Hozzávalók:
-5 db vérnarancs

-50 dkg répa
 -fél csokor újhagyma
 -1 teáskanál gyömbér
 -2 dkg vaj
 -1 liter zöldségalaplé
 -2 evőkanál szeletelt mandula
-4 teáskanál tejföl
 -fél mokkáskanál cayenne bors
 -cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A répát és az újhagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk. A mandulát serpenyőben megpirítjuk, 4 narancsot kipréselünk, egyet kifilézünk. Vajon lepirítjuk a hagymát és a gyömbért, majd hozzáadjuk a répát, és tovább pirítjuk. Felöntjük a zöldséglével, tovább főzzük, majd hozzáadjuk a kifacsart narancslevet.
Addig főzzük, míg a répa megpuhul. A levest lepürésítjük, sóval, borssal, cayenne borssal és kevéske cukorral fűszerezzük. A levest kitálaljuk, 1-2 cikk narancsot és 1 evőkanál tejfölt teszünk a tálakba, végül mandulával megszórva kínáljuk.

Szaloncukor

Ha valami igazán különlegessel szeretnéd meglepni a családodat vagy a barátaidat, tedd magad szabaddá egy kis időre, és láss neki a karácsonyi szaloncukor elkészítésének Hidd el, egy saját készítésű szaloncukrokkal ékesített fa magáért beszél.
Hogyan főzzünk otthon szaloncukrot?
A régi asszonyok fejében ez a kérdés soha nem merült fel, hiszen akkoriban nem volt ennyiféle szaloncukor. Manapság már bármelyik üzletben lehet kész szaloncukrot vásárolni, és ráadásul rengeteg ízben. A házilag készített cukorka azonban sokkal ízletesebb, finomabb, és nem utolsósorban – mivel mi készítettük -, tudjuk, hogy mi van benne.
Hozzávalók
- 1 kg cukor,
- 3 dl víz,
- 2-3 evőkanál feketekávé,
- kakaó,
- csokoládéreszelék,
- 1-2 citrom vagy narancs,
- likőraromák.
- csomagoláshoz selyempapír, celofán, díszes csomagolópapír, alufólia, aranyszál.
Elkészítés:
Egy kg cukorhoz 3 dl vizet adunk és addig főzzük, míg szálasodni nem kezd. Ezután a cukrot áttöltjük egy vízzel kiöblített, nagyobb porcelántálba, vízzel gyengén meglocsoljuk, és hideg helyre tesszük.
Mikor kihűlt, fakanállal addig keverjük, míg szép hófehér pép lesz belőle. Annyi részre osztjuk, ahányféle ízű szaloncukrot akarunk készíteni. Az egyes részeket az illető ízzel külön-külön felmelegítjük és hideg fémlapra helyezett, fenék nélküli fadobozba töltjük. Ha kissé megkocsonyásodik, megnedvesített késsel lesimítjuk és kocka vagy téglalap alakúra vágjuk. Mikor az egyes darabok véglegesen megszilárdultak, becsomagoljuk őket. 
Kávé ízű szaloncukrot pár kanál feketekávéval készíthetünk, narancs- és citromízűt úgy csinálhatunk, hogy finom reszelőn lereszeljük 1-2 citrom vagy narancs héját, és levükkel együtt beleöntjük a felmelegített szirupba. Ugyanúgy keverhetünk a cukorszirupba kakaót, csokoládét vagy menta-, esetleg másfajta likőraromát is.
Házi szaloncukor – nagymamáink receptje szerint

Hozzávalók:
- 1 kg cukor,
- 3 dl víz,
- csokoládébevonó.
Az ízesítéshez (fél kg cukoralaphoz) ízlés szerint:

- 2-3 evőkanál rum, citrom vagy narancslé,
- 30 dkg pörkölt, darált mogyoró, 
- darált dió,
- mák,
- marcipán,
- kókuszreszelék, stb.
Elkészítés:
A cukrot és a vizet kevergetve, ujjpróbáig főzzük (a mutató- és hüvelykujjunkat hűtsük le hideg vízben, ezzel csípjünk egy picit a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjaink között, akkor kész van.)
Ekkor a cukros masszát töltsük vízzel kiöblített porcelántálba, a tetejét kissé permetezzük meg vízzel, és állítsuk hideg helyre. Amikor kihűlt, addig keverjük fakanállal, amíg szép, hófehér pép nem lesz belőle. Ezt annyi részre osszuk, ahányféle szaloncukrot szeretnénk készíteni. Az egyes fajtákhoz külön-külön melegítsük fel az adagokat, úgy keverjük hozzájuk az ízesítőt.
A formázáshoz legcélszerűbb egy fenék nélküli fadobozt márványlapra vagy jó minőségű műanyag vágódeszkára helyezni. Ebbe töltsük bele a még meleg cukorkaanyagot. Amikor kissé megszilárdult, nedvesített késsel simítsuk el a tetejét, és vágjuk egyforma darabokra a masszát. Másnapig szárítsuk, majd ízlés szerint bevonhatjuk csokoládéval is.
Ha készen állnak a csomagolásra, először zsírpapírba, aztán selyempapírba, majd sztaniolpapírba burkoljuk a cukorkákat, végül rojtozzuk be a csomagolás két végét.

Krém szaloncukor – az izgatóan krémes hatásért


Hozzávalók:
- 25 dkg cukor, 
- 10 dkg vaj, 
- 4 dl tej, 
- 2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia.
Elkészítés:
A hozzávalókat egy 1,5 literes zománcozott lábosban tűz felett állandóan kevergetve felforraljuk egészen addig, amíg el nem válik a lábos aljáról. Öntsük át egy tálba, és keverjük tovább addig, amíg alakíthatóvá nem válik, majd lapos tányéron rendezzük el. A csomagolást a fenti módon végezzük, de csak akkor, ha már egybe álltak és megkötöttek a cukrok.

Marcipános szaloncukor – az ínyenceknek


Hozzávalók
- 1/2 kg cukor, 
- 10 evőkanál víz 
- ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj. 
Elkészítés
Egy lábosba tegyünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tegyünk tányérra egy kanál masszát, és gyorsan dörzsöljük el. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor jó a cukor. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele az ízesítőket. 
Amennyiben kávéízesítésűt szeretnénk, akkor egy jó adag erős feketekávét és 3 deka vajat keverjünk bele (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - 10 deka csokoládét és 5 deka vajat. 
Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

2014. december 15., hétfő

Körtés desszert- Körtelepény

A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, és igen finom süteményeket is készíthetünk belőle.
A körte finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható. Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti.A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.

Hozzávalók:
a tésztához
-25 dkg finomliszt
 -13 dkg http://gdehu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=.K3qyLfU2_pI9wezj1fuSZZzrhxdXls7jAsRX4b8Isv.j7/fastid=2305843009233975095/stparam=vacqjkfmqxsütőmargarin
- 1 tojás
- 1 dl sűrű tejföl
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál só
 a töltelékhez:
- 4 nagy körte
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
-1 teáskanál őrölt fahéj
- 2-3 evőkanál porcukor
- a tetejére: 1 tojás
Elkészítés:
A tésztához valókat mély tálba rakjuk (a margarint megreszeljük vagy szitán átnyomjuk), majd gyorsan összegyúrjuk és cipóba formáljuk. (A tészta kissé ragad, ezért a kezüket és a gyúrótáblát is lisztezzék meg!) Egy nagyobb és egy kisebb részre vágjuk, a nagyobbat tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a kenetlen tepsit úgy béleljük ki vele, hogy pereme is legyen. Félretesszük. A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. A tojásokat habosra verjük, összekeverjük a tejföllel, fahéjjal, kevés cukorral.
a gyümölcsöt egyenletesen elhelyezem a nyers tésztán. Az öntettel lelocsolom, majd a másik kinyújtott tésztadarabot rányomkodom és felvert tojással bekenem. Villával rovátkákat húzok rá, és megszurkálom. A tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom. A lángot 5 perc múlva takarékra mérsékelem, és kis lángon kb. 25 percig lassan sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.

Vaníliás karácsonyfák

Kis karácsony, nagy karácsony...
Hozzávalók:
-40 dkg liszt
-1 teáskanál sütőpor
-pici só
-2 tojássárga
-20 dkg vaj
-20 dkg porcukor
-1 rúd vanília vagy 1 teáskanál vanília-aroma
-1 evőkanál tejföl
-zöld ételfesték
-A bevonáshoz, díszítéshez:
-10 dkg étcsoki vagy tejcsoki

Elkészítés:A lisztet és a porcukrot egy keverőtálba szitáljuk. Ha aromával csináljuk, akkor az aromát adjuk a tojássárgákhoz, és jól keverjük el. A lisztet elkeverjük a sóval, a porcukorral és a sütőporral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. (Ha nem áll össze a tészta, rakjunk bele 1-2 evőkanál tejfölt.) Ha összegyúrtuk betesszük a hűtőbe fél órára. A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, fenyő formával kiszaggatjuk, és 180 fokon 12-15 percig sütjük vigyázva, hogy ne barnuljon meg a teteje. Kihűtés után ízlés szerint belemártjuk a gőz fölött megolvasztott csokiba és hagyjuk megdermedni.

2014. december 7., vasárnap

Narancsos csokoládés keksz


Advent második vasárnapja van. Közeledik a karácsony. Érdemes már ilyenkor kitalálni, milyen adventi sütik kerüljenek az asztalra. Íme, néhány kedvcsináló recept!
Hozzávalók: 
A tésztához:
- 10 dkg étcsokoládé
- 25 dkg finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- késhegynyi só
- 12 dkg margarin
- 12 dkg porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tojás
- finomliszt; a mázhoz: -15 dkg porcukor
- 1 evőkanál narancslé
-1 tojásfehérje
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés: 
A csokoládét nagylyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, a reszelt csokoládéval és a tojással összegyúrjuk.
A sütőt 180 (légkeverésnél 165) fokra előmelegítjük.
Lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk, kb. 5 cm-es, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Az előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg kihűlnek.
A mázhoz a porcukrot, a narancslevet és a tojásfehérjét simára keverjük. A csokoládét fölolvasztjuk. A kihűlt kekszet a narancsos mázba mártjuk úgy, hogy a tetejüket bevonja, és visszarakjuk a sütőpapírra. Amikor 3-4 darabbal megvagyunk, kis kanállal csokoládét folyatunk, mintázunk a tetejükre, és hagyjuk, hogy megszilárduljon rajta. 

Marcipánhalmok csokoládéval


Advent második vasárnapja van. Közeledik a karácsony. Érdemes már ilyenkor kitalálni, milyen adventi sütik kerüljenek az asztalra. Íme, néhány kedvcsináló recept!
Hozzávalók:
-10 dkg nyers marcipánmassza
- 8 dkg jó minőségű,
-hideg vaj
- 1 db tojás
- 5 dkg finom szemű kristálycukor
- 10 dkg rétesliszt
- 25 g kukoricakeményítő
-1 kávéskanál vanília kivonat
- 1 kávéskanál mandulakivonat

- a díszítéshez: 5 dkg jó minőségű csokoládé
Elkészítés:
A marcipánmasszát a készítés előtt fél-egy órával a mélyhűtőbe tesszük, hogy kellő keményre dermedjen – így könnyebb vele dolgozni.
Egy nagy sütő tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Egy nagylyukú reszelőn mély tálba reszeljük a kemény marcipánmasszát, majd hozzáreszeljük a vajat is. Beletesszük a cukrot, a vanília-, és mandulakivonatot, majd alaposan összedolgozzuk a konyhai robotgép habverőjével. Hozzáadjuk az egész tojást és a liszttel elkevert keményítőt is.
A tésztát egy habzsákba (nyomózsákba) kanalazzuk és az előkészített tepsire – egymástól legalább 1,5 cm távolságra – kis kerek halmokat formázunk belőle és a sütőbe tolva 10-12 perc alatt világosra sütjük.
A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk, a süti tetejére csorgatjuk és hagyjuk, hogy megdermedjen.

Lekváros linzer


Advent második vasárnapja van. Közeledik a karácsony. Érdemes már ilyenkor kitalálni, milyen adventi sütik kerüljenek az asztalra. Íme, néhány kedvcsináló recept!
Hozzávalók:
-15 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
-25 dkg finomliszt
- fél citrom reszelt héja
10-12 dkg ribizli- vagy málnalekvár
- 1-1 kisebb és nagyobb, szív alakú kiszúró forma

- A szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű, lágy margarint keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel 5 percig, habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd 2 perc múlva a tojássárgáját, és még fél percig keverjük.

Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt citromhéjat, és sima tésztává keverjük. (Egy kicsit lágy, ragacsos tésztát kapunk ne ijedjünk meg! Liszttel megszórt munkalapon cipót formálunk- belőle, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. 
A sütőt 200 fokra (hőlégkeverésnél 180 fokra) előmelegítjük. 2 sütőlapot sütőpapírral kibélelünk.A tésztát pihentetés után liszttel hintett munkalapon 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. A nagyobbik formával páros számú csillagokat (kb. 50 db-ot) szúrunk ki belőle, és a 2 tepsire rakosgatjuk őket. A kisebb csillagformával kiszúrjuk tésztacsillagok felének a közepét (a tésztadarabkákat ismét összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk, vagy apró korongokként harmadik tepsibe tesszük őket és megsütjük). Természetesen, fenyőfa- vagy virágformát is készíthetünk belőle.A tepsiket egymás után betesszük a forró sütőbe, és 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni őket, majd a teljes csillagok közepére fél-fél kiskanál lekvárt pöttyintünk-kenünk, és óvatosan a tetejükre illesztjük-nyomkodjuk a lyukasakat.Vigyázat , frissen törékeny a tészta, ezért jól záródó dobozban érdemes 2-3 napig érlelni-puhítani. Tálaláskor a tetejüket megszórjuk porcukorral.