Alig hevertük ki a karácsonyi nagy
evést-ivást, máris itt az újabb ünnep: a szilveszter. Ilyenkor jön el a sós
korcsolyák ideje.
A legismertebb és legkedveltebb
„gyomorkibélelésre” alkalmas sütemény a pogácsa és a sörkifli. Kellően zsíros,
kellően sós és tartalmas ahhoz, hogy néhány példánnyal jól szinten tarthassuk a
pezsgők és egyéb italok okozta gyomorproblémáinkat.
Sajtos sörkifli
Hozzávalók:
110 dkg liszt, 15 dkg élesztő (3 csomag), 5 dl langyos tej, 2 dl étolaj, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 15 dkg sajt; a töltelékhez: 25 dkg margarin; a tetejére: tojás, reszelt sajt
Hozzávalók:
110 dkg liszt, 15 dkg élesztő (3 csomag), 5 dl langyos tej, 2 dl étolaj, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 15 dkg sajt; a töltelékhez: 25 dkg margarin; a tetejére: tojás, reszelt sajt
Elkészítés:
A tejben a cukrot elkeverjük, beletesszük az élesztőt, felfuttatjuk. A sót a liszttel elkeverjük, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk.
A tejben a cukrot elkeverjük, beletesszük az élesztőt, felfuttatjuk. A sót a liszttel elkeverjük, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, kisebb darabokat vágunk
le belőle, kör alakúra kinyújtjuk, és 8 részre vágjuk. A margarint kockákra
vágjuk, egy kis darabot a cikk szélesebb, felére teszünk, és feltekerjük kifli
formára. A tetejét tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk.
10 percet még a tepsin hagyjuk pihenni, majd 180 fokon szép pirosra sütjük.
10 percet még a tepsin hagyjuk pihenni, majd 180 fokon szép pirosra sütjük.
Halas falatka
Hozzávalók:
1 konzerv tonhal saját levében, 1 konzerv ringli, 1 teáskanál kapribogyó + 4 szem a díszítéshez, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl tokaji aszú, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 szelet gouda sajt, 6 szelet szendvics kenyér
Hozzávalók:
1 konzerv tonhal saját levében, 1 konzerv ringli, 1 teáskanál kapribogyó + 4 szem a díszítéshez, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl tokaji aszú, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 szelet gouda sajt, 6 szelet szendvics kenyér
Elkészítés:
A tonhal és ringli levét lecsepegtetjük. A kapribogyót villával összetörjük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk.
A tokaji aszút, a majonézt, a hagymát, a fokhagymát, az olajat, a kaprit és a tonhalat tálba tesszük, villával összetörjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, majd hűtőbe tesszük kb. 1 óra hosszára. A sajtból kis darabkákat vágunk a díszítéshez.
A tonhal és ringli levét lecsepegtetjük. A kapribogyót villával összetörjük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk.
A tokaji aszút, a majonézt, a hagymát, a fokhagymát, az olajat, a kaprit és a tonhalat tálba tesszük, villával összetörjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, majd hűtőbe tesszük kb. 1 óra hosszára. A sajtból kis darabkákat vágunk a díszítéshez.
A kenyérszeleteket négyfelé vágjuk, megkenjük
a jól lehűlt pástétommal. Mindegyikre teszünk egy kis darab sajtot, ringli
darabkát és kapribogyót.
Virslis bucik
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, a lekenéshez: olvasztott zsír, a töltelékhez: virsli; a tálaláshoz: friss kapor apróra vágva, 2 dl tejföl (joghurt is lehet), só, kicsi őrölt bors, 1-2 derezd fokhagyma reszelve, saláta
50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, a lekenéshez: olvasztott zsír, a töltelékhez: virsli; a tálaláshoz: friss kapor apróra vágva, 2 dl tejföl (joghurt is lehet), só, kicsi őrölt bors, 1-2 derezd fokhagyma reszelve, saláta
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 2 részre vágjuk. Egyenként vékonyra kisodorjuk, lekenjük olvasztott zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen. Másnap is felhasználható. A tésztába se só, se cukor nem kell. Bármely módon formázhatjuk, ízlés szerinti töltelékkel tölthető. Szép leveles, porhanyós a tészta.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 2 részre vágjuk. Egyenként vékonyra kisodorjuk, lekenjük olvasztott zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen. Másnap is felhasználható. A tésztába se só, se cukor nem kell. Bármely módon formázhatjuk, ízlés szerinti töltelékkel tölthető. Szép leveles, porhanyós a tészta.
A tésztát kisodorjuk, téglalap alakúra
vágjuk, mindegyikre fél virslit teszünk, majd feltekerjük. A tetejét 3 helyen
bevágtam úgy, hogy a virslit is egy kicsit bevágtam, de nem vágtam át. Felvert
tojással lekenjük és megsütjük.
A kapros salátához a salátát megmossuk,
2-3 cm-es darabokra vágjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, a salátára
öntjük, és a virslis bucikkal tálaljuk.
Juhtúrós falatkák:
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, kb. 1 teáskanál só< a tetejére: 1 tojás, 5-10 dkg reszelt sajt, egész kömény
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, kb. 1 teáskanál só< a tetejére: 1 tojás, 5-10 dkg reszelt sajt, egész kömény
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kb. 10 percig pihentetjük, majd félujjnyi vastagra
nyújtjuk. Tojással lekenjük, megszórjuk a sajttal, köménnyel. Derelyevágóval
csíkokra vágjuk, daraboljuk.
200 fokos előmelegített sütőben,
sütőpapírral bélelt alacsony tepsiben sütjük, kb. 20-25 percig.
Tojás, sütőpor, élesztő a tésztába nem
kell, a túrótól lesz könnyű! Tehéntúróval is készülhet, akkor több sóval
gyúrjuk!
Baconos csavart tészta
Hozzávalók:
25 dkg leveles tészta, mustár, reszelt sajt, 25-30 dkg bacon, tojás, (szezámmag)
Hozzávalók:
25 dkg leveles tészta, mustár, reszelt sajt, 25-30 dkg bacon, tojás, (szezámmag)
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kettévágva 2 akkora vékony lapra nyújtjuk, hogy mindkettőn kb. 7-8 szelet bacon elférjen (a szalonna két vége néhány mm-t túl is lóghat). Először vékonyan átkenjük a tésztát mustárral, majd egy réteg durvára reszelt sajtot szórunk rá. Ezután egymástól néhány mm-re ráfektetjük a szalonnákat, majd szétvágjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kettévágva 2 akkora vékony lapra nyújtjuk, hogy mindkettőn kb. 7-8 szelet bacon elférjen (a szalonna két vége néhány mm-t túl is lóghat). Először vékonyan átkenjük a tésztát mustárral, majd egy réteg durvára reszelt sajtot szórunk rá. Ezután egymástól néhány mm-re ráfektetjük a szalonnákat, majd szétvágjuk.
A két végét megfogva néhányat csavarunk
a csíkokon, a végüket kicsit összecsippentjük. A tetejét megkenjük elkevert
tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Sütőpapíros tepsire fektetve 10-12 perc
alatt megsütjük.