A kávé évszázadok óta kedvelt reggeli ital, de a finom, gőzölgő, illatos serkentőszer nemcsak abban segít, hogy jobban induljon a nap - egészséges mennyiségben fogyasztva akár a fogyást is elősegítheted vele.
A kávé remekül fokozza az anyagcserét, így, ha nincsenek keringési vagy szívpanaszaid, és betartasz néhány szabályt, kedvenc italod segítségével néhány pluszkilótól is megszabadulhatsz.
2014. március 31., hétfő
Sport szelet
Figyelem ! Itt a TAVASZ! itt az ideje egy kis sportnak :)
Ajánlom Nektek is!
Hozzávalók:
-50 dkg darált keksz
-3 evőkanál kakaó
-25 dkg sütőmargarin (olvasztva)
-2 dl langyos tej
-25 dkg cukor
-rumaroma
-2 evőkanál olaj
-10 dkg étcsokoládé (pl. Katica)
Elkészítés:
A kekszet a
kakaóval összekeverem, beleöntöm a margarint, majd a langyos tejbe kevert
cukrot és rumaromát (ízlés szerint). Ezt a masszát úgy 25x35-40 cm tálcára,
vagy jénai tepsibe terítem egyenletesen, majd fakanállal lenyomkodom, hogy sima
legyen a teteje. Forralt vízen felolvasztom az étcsokit az olajjal, amit az
előzőleg elkészített masszára öntök és elsimítom. 20 percig hűtőbe rakom, utána
3x3 centis kockákra vágom (vagy bármilyen méretűre).
2014. március 30., vasárnap
Túrógolyó
Ma vendégek érkeztek hozzám, de idő hiányában erre a 10 perc alatt elkészíthető túrógolyókra futotta az időmből. -kezdő háziasszonyok sem vallanak vele szégyent :)
Egyszerű, gyors és nagyon finom.
Hozzávalók:
-50 dkg túró
-30 dkg porcukor
-ízlés szerint vaníliás cukor
-30 dkg kókuszreszelék
-mogyoró vagy mandula
Elkészítés:
A túrót a
porcukorral összekeverjük (ízlés szerint vaníliás cukrot is lehet bele tenni),
majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszt, összekeverjük. A
masszából nedves kézzel apró golyókat formázunk, és
megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót vagy
mandulát. (Ha mandulát teszünk, akkor előtte áztassuk forró vízbe, úgy könnyen
lejön a héja.)
2014. március 27., csütörtök
Panna cotta meggy mártással
Egy kis olaszos finomság mára!
Hozzávalók:
800ml tejszín
4 lapzselatin
4 ek. cukor
1 darabka fahéj
1 db vaníliarúd kikapart belseje
fél narancs reszelt héja
Mártáshoz:
1 üveg meggybefőtt levével együtt
1-2 ek. cukor
2tk. étkezési keményítő
Elkészítés:
1. Felforraljuk a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a fahéjat és a narancshéjat.Lassú tűzön kb. 5 percig főzzük.
A megpuhult és kinyomkodott zselatint feloldjuk a tejszínben.
Majd az edényt levesszük a tűzről és alaposan elkeverjük.
Kb. fél óráig hagyjuk hűlni.
2. Átkeverjük a tejszínt, majd hideg vízzel kiöblített formákba töltjük.
Hűtőbe tesszük, 3 óra alatt megdermed.
3. A meggyet a levével és a cukorral együtt felforraljuk.
Belekeverjük az étkezési keményítőt és felforraljuk.
4. A panna cottát tányérokra borítjuk és a meleg meggymártással tálaljuk.
2014. március 23., vasárnap
Almás- diós bögrés muffin
Legyen édes vagy sós, fűszeres vagy gyümölcsös, pudingos
vagy csokis, egyszerűen imádjuk.
Mivel az elkészítése sem bonyolult, és az
alapanyagok sem drágák, így szinte észrevétlenül került be a mindennapi
étkezéseinkbe.
Hozzávalók:
-1,5 bögre liszt
-3/4 teáskanál szódabikarbóna
-1/4
teáskanál só
- 1/4 teáskanál fahéj
- 3/4 bögre cukor
- 2 tojás
-1/2 bögre olaj
- 1
teáskanál vanília-aroma
-1/2 bögre tört dió
-1/2 bögre reszelt alma
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és a cukrot jól összekeverem. Hozzáadjuk a tojást, az olajat és a vanília-aromát is, majd jól összedolgozzuk.
A lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és a cukrot jól összekeverem. Hozzáadjuk a tojást, az olajat és a vanília-aromát is, majd jól összedolgozzuk.
A végén hozzáadjuk a diót és az almát, azután jól
összeforgatjuk, kikent muffin formákba töltjük, és előmelegített sütőben 190
fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
2014. március 6., csütörtök
Torkos csütörtök
Ma van torkos csütörtök napja, ilyenkor rengeteg étterem kínálja féláron az összes finomságot, amit az étlapon megtalálunk.
Van egy oldal, ahol megtalálhatjátok az összes éttermet, akik csatlakoztak az akcióhoz:
A hagyomány eredetével szeretnélek megismertetni benneteket.
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak
is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon
bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő
ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban
étkezni.
A régi magyar népszokás szerint is a
hamvazószerda előtti napon, azaz húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó
húsételeket, ezt követően a háziasszonyok a főzőedényeket a szokásosnál is
alaposabban mosták el, nehogy hús- vagy zsírmaradványok kerüljenek a
hamvazószerdával kezdődő nagyböjt ételeibe. Meglepő tehát
azt feltételezni, hogy a korábbi, a mainál sokkal szigorúbb katolikus
szabályozás, a mainál jóval erősebben őrzött néphagyományok idején a torkos
csütörtök hamvazószerda után lett volna. Ennek ellenére egyes magyar források és népi elnevezések
(kisfarsang, csonka csütörtök, halottak húshagyata) azt a látszatot keltik,
hogy hazánkban a régebbi időkben is a jelenleg használatos időpontban
tarthatták meg, ennek megbízható tisztázása komolyabb kutatást igényelne. Az
utóbb említett megközelítést olvashatjuk A Magyar Néprajzi Lexikonban,
miszerint a hamvazószerdát követő második böjti napon, a böjtöt megszakítják,
annak céljából, hogy a farsangi ünnepségek után megmaradt hús ételek
elfogyasztásra kerüljenek.
Általában a keresztény világban a torkos csütörtök a farsangi főszezon, a karnevál első napja. Az ezt követő pénteki napon - mivel a régi katolikus szabályok szerint minden pénteki napon Jézus halálának emlékére böjtösen étkeztek - a lendület alább hagyott, szombattól kezdve azonban egészen hétfő éjjelig, kedd reggelig tarthatták a mulatságokat. Kedden este - nehogy véletlenül is átlépjék az éjfélt, és így hamvazószerda napján bálozzanak - már nem volt különösebb ünneplés.
Általában a keresztény világban a torkos csütörtök a farsangi főszezon, a karnevál első napja. Az ezt követő pénteki napon - mivel a régi katolikus szabályok szerint minden pénteki napon Jézus halálának emlékére böjtösen étkeztek - a lendület alább hagyott, szombattól kezdve azonban egészen hétfő éjjelig, kedd reggelig tarthatták a mulatságokat. Kedden este - nehogy véletlenül is átlépjék az éjfélt, és így hamvazószerda napján bálozzanak - már nem volt különösebb ünneplés.
2014. március 4., kedd
Diós-vaníliás süti
Szomorkás az idő és úgy döntöttem, hogy meglepem magam ezzel a finomsággal. Nagyon jó lett a végeredmény ...
Hozzávalók
Tésztához
3 tojás
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
csipet fahéj
1 dl tej
1 dl olaj
fél csomag sütőpor
Krémhez
2,5 dl tej
fél csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
fél csomag vaníliás cukor
30 dkg Rama
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
Tetejéhez
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
fél citrom leve és héja
reszelt csokoládé a díszítéshez
Elkészítés
Szétválasztjuk a 3 tojást. A tojássárgát, tejet,
olajat és a liszt felét alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét a cukorral
habbá verjük, majd belekeverjük a tojássárgás masszát, a maradék lisztet, a
diót, fahéjat, a sütőport és jól összekeverjük.A tésztát Ramával kikent,
lisztezett tepsibe simítjuk és 160 fokon 30-35 percig sütjük.
Krém: tejből, pudingporból és cukorból hagyományos
módon pudingot főzünk. A tojássárgát a porcukorral habosra keverjük,
beletesszük a vaníliát és a puha Ramát, végül hozzáadjuk a langyosra hűlt
pudingot és jól összekeverjük.A krémet a kihűlt tészta tetejére kenjük és
hűtőben dermesztjük. Tetejére a tojásfehérjét és a cukrot jó kemény habbá
verjük, a vége felé belecsorgatjuk a citromlevet és a citrom reszelt héját.A
tojáshabot a vaníliakrém tetejére simítjuk és reszelt csokoládéval díszítjük.
Jó étvágyat kívánok.
2014. március 2., vasárnap
Influenza ellen a konyhából
A kellemetlen, lázas-köhögős influenza viharszerűen söpör végig a családon, egymás után lesz mindenki beteg, szinte törvényszerű ez infuenza-szezonban. Viszont sokat segíthet a megelőzésben és a betegség alatt is, ha a konyhában és a kamrában keresünk segítséget.
Karrierje töretlen – sumérek, egyiptomiak, görögök, rómaiak és germánok már az ókorban életelixírként fogyasztották. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellenkínálták. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek hatása áldás a szervezetnek.
A baktériumok egyáltalán nem örülnek a méznek: már az ókori egyiptomiak is ebből készítettek kenőcsöt nyílt sebek gyógyítására. A mézes tea megfázás elleni hatását pedig már minden gyerek ismeri. A “ragacsos szirup” hasmenés kezelésére is hatásos. Fontos: bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok.
Viszont elkészítettem az egyik kedvenc mézes süteményem és ez a népszerű
mézes-krémes:
Hozzávalók:
-Tésztához:
-1 egész tojás
-7 dkg zsír
-15 dkg cukor
-2 evőkanál olvasztott méz
-2 evőkanál tej
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-40 dkg liszt
Krémhez:
-20 dkg vaj
-17 dkg cukor
-3 púpos kanál liszt
-3 dl tej
Elkészítés:
A tésztához
a liszt kivételével a hozzávalókat gőz felett 10 percig intenzíven keverve
főzzöd. Leemelve a gőzről hozzákevered a lisztet és
összegyúrod. Három egyforma részre osztod, és pihenni hagyod egy fél órára.
Kb. fél centi vastagra nyújtod a tésztákat, majd egyenként, megvajazott-lisztezett tepsi hátára (!) fekteted, megböködöd villával és megsütöd. 200 fokos, előmelegített sütőben maximum 10 percet szabad sültni, nagyon oda kell figyelni, mert gyorsan odaég. A második, harmadik tésztánál érdemes visszavenni 180-150 fokra, mert akkor már a tepsi is forró és a sütő is.
Amint megsül a tészta, azonnal le kell venned a tepsiről, mert megkeményedik és töredezni kezd.
A krémhez összekevered a vajat és a cukrot. Félrerakod. A tejet és a lisztet sűrűre főzöd, folyamatosan kevered. Majd levéve a tűzről kihűlésig folyamatosan kevered (eléggé fárasztó, de muszáj). Ha kihűlt, a vajas cukrot kanalanként hozzákevered.
Ha kész a krém, megtöltöd vele a tésztát, majd állni hagyod, amíg a tészta megszívja magát és megpuhul.
Kb. fél centi vastagra nyújtod a tésztákat, majd egyenként, megvajazott-lisztezett tepsi hátára (!) fekteted, megböködöd villával és megsütöd. 200 fokos, előmelegített sütőben maximum 10 percet szabad sültni, nagyon oda kell figyelni, mert gyorsan odaég. A második, harmadik tésztánál érdemes visszavenni 180-150 fokra, mert akkor már a tepsi is forró és a sütő is.
Amint megsül a tészta, azonnal le kell venned a tepsiről, mert megkeményedik és töredezni kezd.
A krémhez összekevered a vajat és a cukrot. Félrerakod. A tejet és a lisztet sűrűre főzöd, folyamatosan kevered. Majd levéve a tűzről kihűlésig folyamatosan kevered (eléggé fárasztó, de muszáj). Ha kihűlt, a vajas cukrot kanalanként hozzákevered.
Ha kész a krém, megtöltöd vele a tésztát, majd állni hagyod, amíg a tészta megszívja magát és megpuhul.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)