2014. február 23., vasárnap

Levelestésztába göngyölt virsli

Amikor tényleg nincs időd és kedved a konyhában robotolni, de mégis szeretnél valami finomat, akkor ajánlom Neked a levelestésztába göngyölt virslit.
Gyorsan elkészíthető és ez nem megy a minőség rovására sem.
Hozzávalók:
-1 csomag levelestészta
-kb. 15 db virsli
-tojás
-reszelt sajt
Elkészítés:
A levelestésztát szobahőmérsékleten kiengedjük, majd kb fél cm vékonyságúra nyújtjuk. Felszeleteljük a tésztát és a virsliket begöngyöljük vele úgy, hogy mindenütt fedje a tészta. 
Egymás mellé tepsibe rakjuk, de lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Tetejüket megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben készre sütjük.



2014. február 22., szombat

Túrós zsemle


Reggelire valami finomat akartam ,de nem volt kedvem kimozdulni a lakásból ezért a konyhában talált alapanyagokból dolgoztam és még a tegnapi megmaradt zsemlét is befogtam :)
íme a végeredmény és természetesen itt a recept is. Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Hozzávalók:
-kb. 7 darabhoz:
-7 zsemle
-7,5 dl tej
-8 evőkanál cukor
-60 dkg túró
-2 csomag vaníliás cukor
-2 tojás
-1 kis pohár tejföl
-mazsola (annak, aki szereti)
-kevés vaj
Elkészítés:
A zsemlék tetejét kb. a negyedénél levágjuk, belsejét óvatosan kiszedjük és különrakjuk. A tejet kézmelegre melegítjük, és belekeverünk 3 evőkanál cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot.

A túrót villával összetörjük, belekeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, 5 evőkanál cukrot, 2 tojást, a kis pohár tejfölt és a mazsolát (aki szereti). Ezt jól összedolgozzuk. Egy tepsit vékonyan kivajazunk. A langyos tejbe áztatjuk a zsemléket kívül-belül, épp csak annyira hogy nedvesek legyenek, a tetejükkel is így teszünk. Ezután az áztatott zsömléket a tepsibe rakjuk. A maradék tejbe áztatjuk az előzőleg kiszedett zsemlebelet, majd a túróval összekeverjük és a zsömlékbe töltjük. Végül rárakjuk a levágott tetőket, és 220 fokon kb. 15-25 percig sütjük, míg szépen barnulni kezd.


2014. február 20., csütörtök

Yum- Yum bögrés süti


Még mindig egy kis bögrés sütike:)
Nem kell mérlegelni, elég ha egy bögrét a kezedbe kapsz és azzal kimérsz minden hozzávalót a sütihez.
Sok sikert !

Hozzávalók: egy bögre mogyoró mozsárban összetörve vagy ledarálva, egy bögre cukor, egy bögre liszt, egy bögre víz, 3 tojás, egy csomag sütőpor, egy csomag vaníliás cukor. 

Elkészítés: A száraz összetevőket keverd össze, majd add hozzá a folyadékokat is. Ne ijedj meg, az eredmény kicsit lágy, folyós állagú lesz, de ilyennek kell lennie. Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és közepes hőfokon süsd fél óra alatt aranybarnára.

Kefíres -ribizlis bögrés süti


Bögrés sütik egyszerűen! Egy finom sütire nem nehéz indokot találni, de ha órákat kell a konyhában állni miatta, az könnyen kedvét szegheti bárkinek. Az alábbi finomságok könnyedén elkészíthetőek, hiszen nem kell méricskélni a hozzávalókat: válassz egy nagyjából két és féldecis bögrét, és ezzel mérve egyszerűen csak öntsd össze őket. Okozz vele örömet minden alkalommal szeretteidnek – vagy saját magadnak.

Hozzávalók: két pohár liszt, egy pohár cukor, egy pohár kefir, fél pohár olaj, három tojás, egy csomag sütőpor, ribizli vagy más gyümölcs tetszés szerint.. 

Elkészítés: A tojásokat keverd habosra a cukorral, a lisztet pedig vegyítsd össze a sütőporral. A kefirt és az olajat keverd el a tojásos cukorral, majd add hozzá a lisztet is. Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét szórd meg a megtisztított ribizlivel, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára nagyjából 30 perc alatt.

2014. február 19., szerda

Búrkifli



Amikor cukrászdában járok, akkor rendszerint búrkiflivel is meglepem magam, most viszont elhatároztam, magam is elkészítem ezt a kedvenc csemegét.

Hozzávalók
-1 doboz mirelit leveles tészta
-  kevés porcukor

-30 dkg kristálycukor
-10 dkg finomra darált dió
-1 dl tej
-4 tojásfehérje


Elkészítés

A felengedett tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és 10 x 12 cm-es darabokra vágom. A darált diót összekeverem a cukorral, majd forró tejjel leöntöm, és hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verek, és a kihűlt dióval lazán összekeverem. A tölteléket nyomózsákba töltöm, a tészta négyszögekre nyomok belőle, majd kiflialakúra feltekerem. A kifliket tojással megkenem, és forró (kb. 200 fokos) sütőben megsütöm. Díszítésül porcukrot szórok a tetejére.

2014. február 17., hétfő

Herőke (csöröge fánk )


Nosztalgiázom, Nagymamám egyik nagy kedvencét vettem elő a herőkét, amit vajling számra készített farsang idején, illetve minden olyan alkalommal, amikor sok vendég érkezett hozzá és nagyon kevés ideje maradt valami vendégvárót készíteni. Sokféleképp emlegetik országszerte eme csemegét, csöröge, herőke, barátfüle, egy a lényeg, az elkészítése nagyon egyszerű és az íze is nagyon finom, bárhogyan is nevezzük .

Hozzávalók
1 zacskó vaníliás cukor

csipet só
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
5 dkg cukor
4 tojássárgája
30 dkg liszt
bőven olaj a sütéshez


Elkészítés
1. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Összekeverjük a cukorral és csipet sóval. Közepébe mélyedést nyomunk, majd beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a rumot, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 2. A tésztát folpackba csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk. 3. A tésztából éles késsel, vagy derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk, majd kb. 10 cm hosszú rombuszokra, vágjuk. A rombuszok közepét hosszúkásan bevágjuk. Az így keletkezett nyíláson a rombuszok két hegyes végét átbújtatjuk. 4. Az olajat magas serpenyőben 180 fokra felmelegítjük és a csörögét adagonként 3-4 perc alatt aranysárgára, sütjük. A fánkokat papírszalvétára szedjük, majd vaníliás cukorral meghintve kínáljuk. 


2014. február 16., vasárnap

Madártej

Egy könnyű finom de mégis tápláló ételre vágytam, ezért a jó öreg madártej receptjét vettem elő, amit rövid idő alatt a még kezdő szakácsok is elkészíthetnek.

Hozzávalók:
-1 liter tej
-3 tojás
-3 teáskanál vaníliás cukor
-1 evőkanál liszt
-3 evőkanál cukor
Elkészítés:
A 3 tojás sárgáját, 2 teáskanál vaníliás cukrot, 3 evőkanál cukrot, a csapott evőkanál lisztet simára keverjük, 1-2 kanál tejet merünk hozzá. A langyos tejbe beleöntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A tojásfehérjét egy mikrózható tálban felverjük, a végén 1 teáskanál vaníliás cukrot és egy kevés cukrot teszünk bele. Betesszük a mikróba, teljes teljesítményen 1 percre. Saját gőzében szépen megfő. Kanállal beleszaggatjuk a sodóba.
                                                                                                   forrás: itt

2014. február 13., csütörtök

Szerelemleves


Közeleg a Valentin nap ,amit egyre többen ünnepelnek szerte a világon. Mai ajánlatom egy nagyon egyszerűen elkészíthető szerelemleves, mellyel meglephetitek párotokat is.
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma

5 db csirkemáj
3-4 rozmaring
10 dkg vaj
1 evőkanál liszt
0,5 dl fehérbor
2 dl tej
1 liternyi húsleves (kockából is készülhet)
1 dl tejszín
só, fehérbors, őrölt bors

Elkészítés:
1. A rozmaringleveleket aprítsuk fel. Egy lábosban hevítsünk fel két evőkanál vajat, és pároljuk benne üvegesre a már felaprított hagymát, majd keverjük hozzá a rozmaringot.
2. Szórjuk meg liszttel, és öntsük fel a fehérborral, majd alaposan keverjük el.
3. Állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a húslevest, és a tejet, majd sózzuk és fűszerezzük fehérborssal. Kislángon, néha meg-megkevergetve kb. 20 percig főzzük.
4. Botmixerrel pürésítsük a levest, hogy az apróbb hagymadarabokat is eltüntethessük, majd habarjuk be a tejszínnel.
5. A szárazra törölt csirkemájakat szurkáljuk meg egy kicsit, majd sózzuk meg. A megmaradt vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és közepes lángon megsütjük benne a májat.
6. Sütés után hintsük meg őrölt borssal, és kis kockákra vágva a levesbe rakjuk. Azonnal tálalható.

                                                                                                                                    forrás: itt

2014. február 8., szombat

Szerelmeslevél


Leheletvékony borítékba rejtett mesés üzenet, mindez süteményben megfogalmazva? Nem csalás, nem ámítás, ilyen bizony létezik, méghozzá nem is a legújabb kor szülötte, évszázados, vagy tán régebbi recept rejti mindezt.

Hozzávalók kb. 32-35 darabhoz:
A tésztához:

30 dkg süteményliszt
20 dkg hideg vaj
5 db közepes méretű tojás sárgája
A töltelékhez:
1 db közepes méretű egész tojás
5 db tojásfehérje
30 dkg finomra őrölt dióbél
25 dkg porcukor
1 db kezeletlen citrom héja finomra reszelve
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
A tetejére: 
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, nagylyukú reszelőn belereszelem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd az 5 tojás sárgájával tésztává gyúrom. A tésztából nagyjából 1½ cm átmérőjű szabályos gömböket formázok. A kis tésztagolyókat tálcára rakosgatom, frissen tartó fóliával lefedve 2-3 órára (de akár egy éjszakára) beteszem a hűtőszekrénybe.
A várakozási idő vége felé a tojások fehérjét a sóval elektromos habverővel verni kezdem, majd amikor már látszik, hogy szilárdul, apránként hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot. Fényesen sima habbá verem, mikor már fényes és kemény, hozzákeverem az egész tojást. Óvatosan beleforgatom a citrom reszelt héját és a darált diót.
A hűtőszekrényből mindig csak egy tésztagolyóbist veszek elő, amíg a többire sor nem kerül, jobb, ha a frizsiderben várakoznak!
2 nagyobb tepsit sütőpapírral borítok. A sütőt 175 fokra előmelegítem.
Egy szilikonlapra helyezem a tésztagolyót, és olyan vékony lappá nyújtom, hogy át lehessen látni rajta. Szilikonlap híján két fólialap között érdemes dolgozni vele. Ha ezzel megvagyok, egy bő teáskanálnyi tölteléket biggyesztek a közepére, aztán előbb a két hosszanti, majd a két keskenyebb végét is ráhajtom. Gyakorlatilag beborítékolom a diókrémet. A kész, töltött levelet tepsire helyezem. Minden golyóbissal pontosan ugyanígy járok el.
A tepsiket az előmelegített sütőben nagyjából 15-18 perc alatt világosra sütöm. Még forrón nagyvonalúan meghintem vaníliával kevert porcukorral. Nehéz ugyan megállni, hogy az ember azon melegében ne kóstolja meg, de mindenképp érdemes megvárni, amíg kihűl!
Ha maradna belőle, remekül tárolható jól záródó dobozban.
Igazi békebeli ízek elevenednek meg ebben a mesés, titokzatos süteményben, amihez csak egy csésze hiányzik, hogy tökéletes legyen a romantikus múltidéző hangulat!




                                                                                                                                         forrás: itt