2014. január 28., kedd

Házi szilvásgombóc


Hozzávalók:
-főtt, áttört burgonya
-só
-liszt
-magozott, felezett szilvák
-porcukor
-zsemlemorzsa
-kevés zsiradék
Elkészítés:
A burgonyát felkockázva sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Sózzuk, annyi liszttel összegyúrjuk, amennyit felvesz ahhoz, hogy nyújtható legyen, ne legyen ragacsos.

Kinyújtjuk olyan vastagra, ahogy szeretjük a gombócot (vastag tésztával vagy vékonnyal), és kb. 10x10cm-es négyzeteket vágunk, majd mindegyik közepére rakunk fél kimagozott szilvát, cukrot és fahéjat ízlés szerint. A tészta 4 sarkát összefogva óvatosan gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy ne szakadjon szét, és sehol ne legyen lyukas a gombóc!


Forrásban levő sós vízbe dobva kifőzzük őket, majd kevés zsiradékon pirított zsemlemorzsába forgatjuk a kifőtt gombócokat.




                                                                                                                                  forrás: itt

2014. január 26., vasárnap

Joghurtos fánk


Hozzávalók:
-2 pohár barackos joghurt
-2 tojás
-25 dkg finomliszt
-2 csomag vaníliás cukor
-1 csomag sütőpor
-kis citromhéj
-kevés rum (elhagyható)
-A sütéshez: http://gemadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?l=8/id=0iWbIicJgKG3QzdeLUXlHXYXTM6NxWyTd8ozJEEKubr.o7/stparam=tojjlkdhxr/fastid=gpuqhahhuucnqahdalekvcjerfjihttp://gdehu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=ofrqJjsk487NQw79aGhT5sbiLZqYMY__jOmQ7aUfceH.K7/fastid=dlsbgjwgisbedykjdshemypilajv/stparam=linelvlrldolaj
Elkészítés:
A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáadom a vaníliás cukrot, a joghurtokat, a citromhéjat és a rumot, majd a sütőporral elkevert lisztet. Olajat melegítek, majd evőkanállal beleszaggatom a tésztát, amik időközben felöltik majd a fánk alakját.

Sütés után papírtörlőre szedem őket, majd melegen porcukorba (lehet vaníliás vagy fahéjas is) hempergetem őket. Lehet lekvárral is fogyasztani.


                                                                                                           forrás: itt


Raffaelló golyó


Hozzávalók:
-20 dkg tejpor
-25 dkg margarin
-60 dkg kókuszreszelék
-20 dkg porcukor
-10 dkg mogyoró vagy mandula
-1,5 dl víz
Elkészítés:
A vízben felolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a margarint, majd levéve a tűzről belekeverjük a tejport és 40 dkg kókuszreszeléket, ezután kihűtjük.

Gombócokat formálunk a masszából, mandulát vagy mogyorót teszünk a közepébe, végül kókuszba forgatjuk.

Mignonpapírba téve tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.


                                                                                       forrás: itt

2014. január 7., kedd

Csúsztatott palacsinta


Hozzávalók :

30 dkg liszt
6 dl tej
10 dkg vaj
5 db tojás
10 dkg porcukor

A sütéshez : kevés olaj .

A rétegek közé : 1 tábla (100 g ) Milka tejcsokoládé .

A tetejére : kevés porcukor .
A csokit daráljuk le .A tojásokat válasszuk ketté . A fehérjét verjük fel kemény habbá . A sárgáját , a vajjal és a cukorral keverjük habosra . Felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet . Végül óvatosan , vigyázva , hogy ne törjük össze , forgassuk bele a tojásfehérje habot . A szokásosnál jóval sűrűbb masszánk lesz .
A palacsinta sütőben egy kevés olajat felhevítünk ( tényleg csak keveset , mert a tészta is tartalmaz zsiradékot , vajat ) . Körülbelül 2 merőkanálnyi tésztát teszünk a sütőbe egy-egy réteg elkészítéséhez . Így készítve 8 palacsintával számolhatunk . Az egyik oldalát szép pirosra sütjük .
A sült felével alul átcsúsztatjuk ( innét ered a neve ) egy tányérra . A sületlen részt megszórjuk 1,5-2 evőkanálnyi reszelt csokoládéval . Gazdagabban nem érdemes , mert akkor már nagyon édes lesz , bízz bennem ha így csinálod tökéletes lesz . Megsütjük a következő palacsintát ugyanúgy mint az elsőt , ezt rácsúsztatjuk a csokis rétegre , a tetejét megszórjuk csokival .

Ezt folytatjuk mindaddig , amíg az utolsó palacsintához nem érünk . Az utolsó réteget úgy borítjuk a többire , hogy a sült fele kerüljön felülre .
Megszórjuk porcukorral .

Jó étvágyat!

                                                                                                               forrás:itt