2013. december 26., csütörtök

Fonott kalács


Hozzávalók:
-1 db tojás
-0,5 csésze olaj (a csésze 2,5 dl-es)
-1 teáskanál só
-0,4 csésze cukor
-2 dkg élesztő
-7 csésze liszt
-2 csésze meleg víz
-1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Alaposan (legalább 20 percig) dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve 40 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, majd azokat részenként 6 részre. 6-os fonással befonjuk, így kapjuk meg a kalácsokat.

Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk a már befont kalácsokat, és letakarva még ott is hagyjuk fél órát kelni, majd egész tojással lekenve 180 fokon fél óra alatt megsütjük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábasba vizet teszünk, így gőzben sütjük a kalácsokat.

Ha tojássárgájával szeretnénk lekenni, akkor 5 perccel azelőtt, hogy készre sülne kihúzzuk, lekenjük a kalácsokat és visszatoljuk.
Így kérges lesz, egész tojással lekenve pedig csak egy kis színt kap.
Miután kivesszük, vízzel megspricceljük, hogy jó puha maradjon.

                                                                                                                                           forrás: itt



Mézes kuglóf


Hozzávalók:
-5 tojás
-12,5 dkg cukor
-20 dkg langyos méz
-20 dkg liszt
-3 kávéskanál fahéj
-kevés őrölt szegfűszeg (vagy ezek helyett 2 kávéskanál mézes fűszerkeverék)
-1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, hozzáadjuk a sárgákat is, és jó sűrű habot verünk belőle. Ezután a langyos (!) mézet (én nem szeretem a folyós akácmézet, ezért mindig virágmézzel csinálom) belecsorgatva még kb. 5 percig verem, majd a sütőporral elkevert lisztet, a fűszereket beleszitálom a masszába. Óvatosan alákeverem a lisztet, majd egy alaposan kikent, lisztezett kuglófformába öntöm.

Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.

Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni. Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán ízű cukormázzal vontam be.



                                                                                                                        Forrás: itt 

Vaníliás kifli


Hozzávalók:
-24 dkg simaliszt
-24 dkg vaj
-6 dkg porcukor
-12 dkg darált dió
-2 csomag vaníliás cukor
Valamint:
-vaníliás cukor a forgatáshoz
Elkészítés:
Az összes hozzávalót összedolgozzuk, és 1 órára a hűtőbe rakjuk. 


A tésztából diónyi darabokat csípünk, és kifliket formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.



A sütőt előmelegítjük 160 fokra, és kb. 12 percen át sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből, és porcukorba vagy vaníliás cukorba forgatjuk.
                                                                                forrás : itt 

2013. december 25., szerda


Hozzávalók:
-kb. 50-60 szem süteményhez:
-50 dkg liszt
-25 dkg méz
-10 dkg cukor
-12,5 dkg margarin
-1 tojás
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-2,5 dkg kakaó
Valamint:
-egész szemű dió a díszítéshez
-olvasztott csokoládé (opcionális)
-díszítő tojáshab (opcionális)
Elkészítés:
A mézet a cukorral felolvasztjuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbonát, és jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük pihenni, fóliába csomagolva. 

A hűtőből kivéve kinyújtjuk, majd tetszés szerinti szaggatókkal formázzuk, dióval különféle módon díszítjük – egész szemű vagy aprított dióval, majd 170 fokos sütőben arany barnára sütjük. 

Miután kihűlt, tojáshabbal, csokoládéval kombinálhatjuk a díszítést, majd ha megszáradt, fémdobozban tároljuk, így visszapuhul.


                                                                                                 forrás: itt 


Mákimádó sajttorta


Hozzávalók:
-A tortaalaphoz:
-18 dkg zabkeksz
-5 dkg darált mák
-8 dkg vaj
-A sajtkrémhez:
-25 dkg krémsajt
-10 dkg porcukor
-6 dkg darált mák
-2 tojás
-1 tojás sárgája
-5 dkg tejszín
-5 dkg tejföl
-1/2 citrom leve és héja
-1 teáskanál keményítő
-10 dkg friss áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
Mozsárban összetörjük a kekszet, majd tálba tesszük, és alaposan összedolgozzuk a vajjal és a mákkal. Kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a krém készül.


A krémsajtot simára keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mákot, majd egyesével a tojásokat és sárgát is, mindegyiket jól elkeverve a krémben. Mehet bele a tejszín, a tejföl és a citrom leve és reszelt héja, a végén a keményítő.



Kivesszük a hűtőből a tortaformát, kívülről két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát.



A formát egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel. Így megy a 180 fokra előmelegített sütőbe, amit a tepsi betételekor leveszünk 150 fokra, és a tortát kb. 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegős.



Tálaláskor a tetejét kirakjuk friss áfonyával.

  

                                                                                                                                    Forrás: itt

2013. december 24., kedd

Fahéjas kalács



Hozzávalók:
-A tésztához:
-37,5 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű vegyesen)
-5,5 dkg cukor
-1 csomag expressz élesztő
-4 evőkanál vaj
-80 ml tej
-62 ml víz
-2 tojás
-1 teáskanál vanília-kivonat
A töltelékhez
-4 evőkanál vaj
-15 dkg cukor
-2 teáskanál őrölt fahéj
-0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:

A tésztához a liszteket összekeverjük az élesztőporral és a cukorral. A tejet, a vizet és a vajat összemelegítjük (nem forraljuk fel!), majd kicsit hűlni hagyjuk.


A lisztes keverékhez hozzáadjuk a (már nem túl forró) folyadékot, a vaníliát és a tojásokat. A dagasztókarral rugalmas, fényes, edény falától elváló textúráig dagasztjuk a tésztát, aztán hagyjuk duplájára kelni.



Amíg kel a tészta, a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a szerecsendióval. A vajat barnulásig hevítjük.



A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, és megszórjuk az összes fahéjas cukorral (úgy fog tűnni, hogy sok lesz az már, de azért szórjuk csak rá az összeset.) Az így előkészített tésztát 8 cm szélességű csíkokra vágjuk, a csíkokat szépen egymásra rakjuk, és a tornyot felszeleteljük téglalapokra. Az így kialakult oszlopokat szorosan egymás mellé berakjuk egy 14x24-es kivajazott, kilisztezett kenyérsütő-formába, és előmelegtett sütőben megsütjük. 
     

                                                                                                                  forrás : itt

Diós- vaníliás kifli



Hozzávalók:
-25 dkg liszt
-20 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-10 dkg darált dió
-2 csomag vaníliás cukor
-1 evőkanál vanília-aroma
-1 marék mazsola
Elkészítés:
A diót ledaráljuk a mazsolával, majd az összes hozzávalót összedolgozzuk. 1 órára a hűtőbe tesszük.

Ha kivettük, kifliket (vagy más formákat, szíveket, gyakorlatilag bármit) formázunk belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha az alja barna, akkor jó, ez kb. 8-10 perc.

Még melegen beleforgatjuk a porcukorba, de lehet csokoládéval is díszíteni.

                                                                                                          forrás: itt


2013. december 23., hétfő

Karácsonyi bejgli


Hozzávalók:

2 rúd bejglihez:
A tésztához:
-50 kg liszt
-25 dkg margarin
-5 dkg porcukor
-2+1 tojás sárgája
-2 dl tej
-2 dkg élesztő
-csipet só
-reszelt ciromhéj ízlés szerint
A töltelékhez:
-25 dkg darált dió
-25 dkg darált mák
-20 dkg kristálycukor
-2 dl tej
-10 dkg mazsola
-1 csomag vaníliás cukor
-reszelt ciromhéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához 2 dl langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a margarint és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. Az 1 csomag vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.

A tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

                                                                                                            forrás: itt